Turska donirala Crnoj Gori vakcine za djecu u vrijednosti višoj od 300 hiljada eura

Radiosarajevo.ba
Turska donirala Crnoj Gori vakcine za djecu u vrijednosti višoj od 300 hiljada eura

Vlada Republike Turske donirala je Fondu zdravstva Crne Gore 22 hiljade doza petovalentne vakcine u vrijednosti od 367 hiljada eura.

Direktor Fonda zdravstva Crne Gore Kenan Hrapović kazao je danas na konferenciji za novinare da se zbog nestašice ove vakcine na evropskom tržištu, Fond zdravstva obratio ambasadi Republike Turske za pomoć.

„I pored osiguranih finansijskih sredstava, ovu vakcinu nismo mogli nabaviti. Međutim, nismo smjeli dozvoliti da djeca u Crnoj Gori ne dobiju neophodne vakcine. Tako smo se putem ambasade Turske u Podgorici obratili Vladi Turske, kako bi nam pomogla da prevaziđemo neugodnu situaciju. Naišli smo na razumijevanje ambasadora Mehmeta Nijazy Tanilira, koji je učinio mnogo da se kroz donaciju osiguraju vakcine od istog proizvođača koje koristi i crnogorski zdravstveni sistem“, kazao je Hrapović.

Vrijednost donacije petovalentnih vakcina s 22 hiljade doza iznosi 125 hiljada eura, međutim, kako je kazao Hrapović, stvarna vrijednost donacije iznosi 367 hiljada eura.

„Cijena po kojoj je Republika Turska nabavila ove vakcine jeste 5,68 eura po vakcini. Međutim, trenutna ponuđena cijena od strane proizvođača na tenderu koji je raspisao Montefarm od 16,70 eura po vakcini pokazuje da je vrijednost donacije 367 hiljada eura“, saopćio je Hrapović.

Prvi sekretar ambasade Republike Turske u Crnoj Gori Ferhan Yorulmaz kazao je da su odnosi Turske i Crne Gore na visokom nivou.

„Vjerovatno svi znaju za donacije Turske u Crnu Goru. Međutim, kada smo čuli da se radi o nečemu što je neophodno za zdravlje djece, odmah smo krenuli u pronalazak rješenja. Vodeći se iskustvima iz prošlosti, znamo koliko je bitno za jedan zdravstveni sistem da ima dovoljan broj doza vakcina. Sretni smo što su vakcine stigle u Crnu Goru“, poručio je Yorulmaz.

Vakcina PENTAXIM, koju je donirala Republika Turska Crnoj Gori u količini od 22 hiljade doza je kombinirana petovalentna vakcina, koja omogućava istovremenu imunost djece protiv pet dječijih bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije