Turistkinju šokirao prizor u koferu nakon povratka s Jadrana: U torbi našla 18 škorpija

2
Radiosarajevo.ba
Turistkinju šokirao prizor u koferu nakon povratka s Jadrana: U torbi našla 18 škorpija
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Nakon povratka s godišnjeg odmora u Hrvatskoj turistkinja iz Austrije šokirala se ugledavši u svom koferu 18 škorpiona.

Lokalni mediji izvijestili su o tome još 23. jula, a to je treći puta u manje od 12 mjeseci da su povratnici iz Hrvatske u pokrajini Gornja Austrija prijavili pronalazak škorpiona nakon povratka s Jadrana.

U koferu bila majka škorpionka i njezinih 17 potomaka.

Austrijanka iz Natternbacha je odmah pozvala centar za spašavanje životinja u Gusentalu.

Stojadinom iz Srbije stigao do poznatog turskog ljetovališta: 'Nismo stali, vozio sam 30 sati

Stojadinom iz Srbije stigao do poznatog turskog ljetovališta: 'Nismo stali, vozio sam 30 sati

Iz Gusentala su škorpioni prebačeni u sklonište za životinje u Linzu. Ondje su čekali da im se javi neko ko ide u Hrvatsku, kako bi životinjice prevezao do Jadrana, piše Jutarnji list.

"Moja prijateljica radi u skloništu i pitala me bih li to učinila. Svi u porodici jako volimo životinje, tako da se nismo dvoumili", izjavila je Sabine Wolfsegger, koja je sa suprugom Ewinom i kćerkom Marie u četvrtak stigla na Krk.

Nije bilo nikakvih problema prilikom transporta, imali su i dokumentaciju u slučaju provjere na granici.

Krajem maja još jedna žena, ovaj puta iz Linza, otkrila je škorpione nakon povratka iz Hrvatske. Uočila ih je tri sedmice nakon povratka u stan.

U svijetu postoji oko 600 vrsta škorpiona, ali smrtonosan može biti ubod tek nekoliko vrsta. Najpoznatije su europske vrste talijanski škorpion (Euscorpius italicus) i karpatski škorpion (E. carpathicus), čiji ubod u čovjeka uzrokuje samo manje crvenilo.

U Hrvatskoj je otkriveno sedam vrsta škorpiona i sve su svrstane u rod Euscorpius, a žive u priobalju. Oni su razmjerno slabog otrova i nema opasnosti za život ubodene osobe. Nikada neće namjerno napasti čovjeka, već samo ako slučajno stanete na njega ili ako se zavuče u odjeću.

+++ Blinde Passagiere Natternbach +++ Einsatz Nr.: 272/2022 Heute Nachmittag wurden wir von einer Dame aus Natternbach...

Posted by Tierhilfe Gusental - THG on Saturday, July 23, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije