Tuga u bh. komšiluku: Od korone umrla još jedna porodilja

0
Radiosarajevo.ba
Tuga u bh. komšiluku: Od korone umrla još jedna porodilja
Pixabay / Ilustracija

Išli smo u privatnu kliniku u Novom Sadu na vantelesnu oplodnju, jer pet godina nismo mogli da dobijemo dijete.

Rodila nam je sina, ali ga je, nažalost, vidjela samo na slici. Vjerovala je da će se oporaviti i da će se uskoro igrati sa njim... Evo, ja sada ne znam ni kud ću ni šta ću. Stalno mi se u glavi vrti isto pitanje: "Bože, što nisi uzeo mene?! Zašto nju?! Kako će dijete sada bez majke?!"

Ovako kroz suze priča Dalibor I. iz okoline Aranđelovca čija je supruga S. I. (33), koja je bila zaražena koronavirusom, u nedelju umrla u KBC "Dragiša Mišović".

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Ni ona, kao ni druge trudnice i porodilje koje su nedavno umrle, nije bila vakcinisana, prenosi Blic.

"Zarazila se prije tri nedjelje. Dobila je temperaturu. Odmah smo je vodili kod ljekara. U Aranđelovcu su ustanovili da ima koronu i poslali je na kućno liječenje. Pet dana se mučila sa temperaturom, a onda je u petak uveče, 1. oktobra, dobila gušenje. Počela je da se otvara i prokrvarila je. Sutradan, rano ujutru smo ponovo otišli u bolnicu u Aranđelovcu. Sanitetom su je poslali u "Dragišu Mišović"", priča Dalibor.

Porođena je carskim rezom istog dana. Tri dana je bila u zgradi gdje je bila i beba. Međutim, s obzirom na to da je bila pozitivna, nisu joj donosili dijete. Dalibor je molio ljekare da slikaju bebu kako bi majka barem tako mogla da je vidi. Istog dana kada je vidjela sliku, javila je suprugu da je prebacuju u drugu zgradu na kiseonik. Ljekari su ustanovili obostranu upalu pluća.

"Hrabrila me, govorila da je dobro. U subotu mi je poslala poruku: "Jesi li se probudio?". Slikao sam joj kako pijem kafu, a ona meni infuziju. Rekoh joj: "Budi jaka". Odgovorila je: "Sada moram da budem jaka, nema više zezanja. Samo da izguram ovo, da dođem kući da se igram sa našim djetetom". To su bile poslednje poruke koje smo razmenili", ispričao je Dalibor.

Daliboru su u nedjelju oko 13 sati javili da je preminula.

"Rekli su mi da je ustala da ide u toalet, a kada se vratila, pozlilo joj je. Uspjeli su jednom da je povrate. Više nisu mogli. I sada ne mogu da prežalim što nije videla sina. Pričala mi je da je čula njegov plač. Bar da su joj donijeli iz daleka da ga vidi. Svog sina...", kaže nesretni čovjek.

Beba je trenutno kod majčinih roditelja. Nije je ni on vidio, jer je, također, pozitivan. Baka i deda mu šalju slike. Beba napreduje. Svi brinu o njoj.

Trudnice i porodilje u Srbiji koje je ubila korona

Od početka vakcinacije preminulo je osam nevakcinisanih trudnica.

7. aprila porodilja D. T. (29) preminula u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu

19. aprila I. M. (32) iz Kostolca preminula u četvrtom mjesecu trudnoće u Opštoj bolnici Požarevac, bila je majka petoro djece

29. aprila porodilja M. P. (27) iz Zaječara preminula u KC Niš, prethodno je rodila zdravu devojčicu

19. avgusta Milijana Radovanović (31) iz Vlasotinca preminula u sedmom mjesecu trudnoće u COVID bolnici u Kruševcu

24. septembra porodilja Anja I. (23) iz Pirota preminula u UKC Niš, prethodno je rodila zdravu djevojčicu od 3.400 grama

6. oktobra trudnica Jovana Petrović (20) iz Knjaževca preminula u UKC Niš u četvrtom mjesecu trudnoće, nosila je blizance

8. oktobra porodilja Ana P. (36) iz Vrnjačke Banje preminula je u UKC Kragujevac, prethodno je hitnim carskim rezom rodila bebu u osmom mjesecu trudnoće

10. oktobra porodilja S. I. iz okoline Aranđelovca preminula je u KBC "Dragiša Mišović", prethodno je rodila zdravog dječaka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije