Tuerk: Za 10 godina sve zemlje Balkana u EU

Radiosarajevo.ba
Tuerk: Za 10 godina sve zemlje Balkana u EU

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da će za deset godina sve zemlje Balkana biti članice Evropske unije i naglasio da je evropska perspektiva Srbije ojačana poslije hapšenja posljednjeg haškog bjegunca.

Tuerk je rekao da će "Srbija kasnije ove godine dobiti status kandidata za člana EU i možda datum početka pregovora o pristupanju."

On je u intervjuu agenciji AP ocijenio da je perspektiva Srbije za članstvo u EU ojačana hapšenjem posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića.

Slovenski zvaničnik je istakao da je dobro što je strateški pravac regije jasno definiran i da Evropa ne može ostaviti "crnu rupu usred svoje teritorije".

"Naravno, ima teškoća, ali znamo kuda treba i kuda ide čitava regija. Znam da postoji znatan zamor od širenja, ali nema smisla da imamo crnu rupu usred Evrope," rekao je Tuerk u intervjuu koji je dao poslije nedavnog obraćanja Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjednik Slovenije, koja je postala članica EU-a i NATO-a 2004. godine, ocijenio je da je poziv Hrvatskoj da bude druga zemlja EU koja će se pridružiti EU 2013 - "veliki uspjeh."

On je podsjetio da je Crna Gora dobila status kandidata u decembru. Ulazak Crne Gore u EU očekuje se 2015. ili 2016. godine, naveo je AP.

"Bosna ima unutrašnje probleme, ali ako svi oko nje uđu u EU to će neminovno imati pozitivan utjecaj i na Bosnu i Hercegovinu. Isto važi i za Makedoniju", dodao je Tuerk.

Po njegovim riječima, građani Slovenije danas imaju najbolji životni standard na Balkanu i treba da slave dvadeset godina nezavisnosti.

On smatra da je Slovenija u proteklom periodu "postigla veliki uspjeh" budući da su kvalitet života i opći nivo prosperiteta znatno poboljšani a da se zemlja afirmirala na međunarodnom planu.

Ipak, mnogi Slovenci su zbog posljedica finansijske krize iz 2008. godine razočarani politikom vlade, dodao je Tuerk, prenio je Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije