Tuđman i Milošević jesu pokušali podijeliti BiH

Radiosarajevo.ba
Tuđman i Milošević jesu pokušali podijeliti BiH


Dušan Bilandžić je jedna od najzanimljivijih figura jugoslavensko-hrvatske političke scene. Partizan i general JNA, povjesničar, član Predsjedništva Hrvatske pod Franjom Tuđmanom, i kratkotrajno njegov saradnik.

Podjela BiH – glavni cilj pregovora

Za Nacional prvi put javno govori o odnosu prvog hrvatskog predsjednika prema Bosni i Hercegovini, te pokušajima dogovora s Miloševićam da se BiH podijeli između Hrvatske i Srbije.,

Bilandžić navodi da je lično učestvovao pregovorima Srbije i Hrvatske, koje su vodila dva ekspertna tima, srpski i hrvatski, a koje su osnovali predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Ti su timovi djelovali pod egidom timova "za normalizaciju srpsko-hrvatskih odnosa".

Ističe da je nominalni cilj pregovora ekspertskih timova bila normalizacija srpsko-hrvatskih odnosa, a da se zapravo radilo o podjeli Bosne i Hercegovine.

„Nakon sastanka sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu 25. marta 1991., predsjednik Tuđman pozvao me je u ured i rekao da ću biti u timu koji će pregovarati sa Srbima. Srpski pregovarački tim vodio je akademik Kosta Mihajlović. U našem timu Tuđmanove teze najvjernije i tvrdo prenosio je profesor s Fakulteta političkih znanosti Zvonko Lerotić. Glavni cilj tih pregovora, koji su se, eufemistički, zvali 'pregovori o normalizaciji srpsko-hrvatskih odnosa', bila je, zapravo, podjela Bosne i Hercegovine“, kaže Bilandžić.


Kako povući konkretnu crtu razgraničenja

Tuđman je, tvrdi Bilandžić, prikrivao stvarni sadržaj pregovora i susreta, u kojima nije bilo riječi o odnosima Beograda i Zagreba, već da se „isključivo razgovaralo o podjeli BiH između Hrvatske i Srbije“.

„Rekao nam je tada da su se on i Milošević oko toga načelno dogovorili, a da mi vidimo kako povući konkretnu crtu razgraničenja“, objašnjava Bilandžić.

Pregovori su se odvijali u tri runde, a Bilandžić je Tuđmanu u jednom trenutku kazao da od razgovora nema ništa, jer Srbi imaju maksimalističke zahtjeve.

„Pa kako ćemo se onda s njima dogovoriti? Odgovorio mi je da ne kompliciram, jer su se Sloba i on dogovorili. Inzistirao je da nastavimo razgovore. Pokušao sam ga upozoriti i na sljedeći problem. Ako bi nam i uspjelo podijeliti BiH, onda ćemo imati i druge prepreke. Prva je bila međunarodna zajednica, koja je jasno deklarirala da nema promjena granica među republikama bivše Jugoslavije. Odgovorio mi je: pusti ti međunarodnu zajednicu, što Sloba i ja dogovorimo, oni će to prihvatiti, prije ili kasnije. Jer međunarodna zajednica neće imati drugo rješenje“, kaže Bilandžić za Nacional.


Tuđman tvrdio da se Bošnjaci neće pobuniti

Navodi da je upozoravao i na prepreku Bošnjaka/Muslimana, za koje je tvrdio da će se pobuniti, što je Tuđman odlučno ismijavao.

Bilo mu je nezamislivo da Muslimani mogu spriječiti eventualni dogovor Srbije i Hrvatske o podjeli BiH. Bio je uvjeren da oni protiv toga ne mogu ništa napraviti. Kasnije se pokazalo da sam ipak bio u pravu. Muslimani su stvorili vojsku od 200.000 ljudi i jednostavno se nisu dali. U to sam se vrijeme u jednom trenutku sreo i s Alijom Izetbegovićem i pitao ga zna li za planove o podjeli BiH. 'Kako ne bih znao. Mi smo dobili informacije iz Karađorđeva', odgovorio mi je. Mislio sam da mu otkrivam Ameriku, a on je već sve znao“, kaže Bilandžić.

Tuđmana, objašnjava ovaj hrvatski političar, nije bilo nimalo lako odvratiti od ovakvih planova niti ga uvjeriti da se međunarodna zajednica protivi.

„U jednom je trenutku rekao: 'Mi ćemo pomoći Srbiji da se proširi, a ona će pomoći nama da se proširimo.' A to je proširenje trebalo biti na račun BiH. Nakon toga će, bio je uvjeren, odnosi između Srbije i Hrvatske biti kao odnosi između Francuske i Njemačke, koje su u 70 godina vodile tri rata. Bit ćemo najbolji saveznici, ali kad podijelimo BiH. Ponovo sam ga nastojao razuvjeriti da međunarodna zajednica neće na to pristati. Nije to želio prihvatiti tvrdeći da nema opstanka Hrvatskoj bez podjele BiH“, zaključuje Bilandžić u razgovoru za Nacional.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije