Tuča učenica zbog dečka obišla region, ostali gledali i navijali

Radiosarajevo.ba
Tuča učenica zbog dečka obišla region, ostali gledali i navijali
Screenshot / Tuča učenica u Hrvatskoj

Prošle nedjelje kod zgrade Prehrambeno-tehnološke škole u Dubravi u Hrvatskoj potukle su se dvije učenice.

Snimala ih je vršnjakinja, a ostali su se okupili i navijali, pišu 24sata.hr

Navodno je sukob između njih izbio zbog dečka. Budući da se u zgradi nalazi nekoliko škola: Veterinarska, Agronomska i Prehrambeno-tehnološka, svi su direktori i pedagozi odmah reagirali.

"Istina je, učenice su se potukle u garažama iza škole. Čim sam čula šta se događa, odmah sam nazvala policiju, međutim dok su oni došli na mjesto događaja, svi su se razišli", otvoreno za 24 sata priča direktorica Veterinarske škole Andrea Đurđević.

Iako taj dan nisu uspjeli da saznaju šta se tačno dogodilo, krenula je u istraživanje o kojim se učenicama radilo te koji je zapravio bio slijed događa koji je doveo do međuvršnjačkog nasilja.

"Imamo jako puno učenika i nisu svi iz iste škole. Ali to nam u tom trenutku nije bilo bitno. Željeli smo pronaći počinitelje i stati tome na kraj", kaže direktorica.

Nakon dva dana istraživanja, anonimno je primila video tuče koji je snimala jedna od učenica.

"Trebalo nam je dva dana da otkrijemo ko su dvije djevojčice sa snimka. Čim smo saznali, obje smo pozvali u kancelariju na razgovor", nastavlja direktorica.

Saznali su da je jedna učenica Veterinarske škole, a druga Agronomske škole. Sastala se s direktorom Agronomske škole, Ivicom Marinićem te je s njim dogovorila daljnji postupak.

"U petak me direktorica Veterinarske škole obavijestila da je jedna od učesnica tuče, učenica Agronomske škole. Pozvali smo obje djevojčice u kancelariju , nazvali njihove roditelje, i obavili zajednički razgovor s pedagoginjom", kaže direktor.

Navodno su djevojčice imale dogovorenu još jednu tuču, pa su direktori odlučili što prije da reagiraju.

"Najvažnije nam je bilo to prevenirati. Obavili smo razgovor s njima, a roditelji su ih odveli kući taj dan", kaže.

Nakon toga postupili su prema pravilniku i obavijestili gradske sužbe, Ministarstvo i sve nadležne službe o tome šta se dogodilo.

"To smo uradili u petak, tako da još uvijek nismo izrekli mjere učenicama, iako ćemo to uraditi do kraja ove nedjelje", kaže direktorica Đurđević.

Nakon razgovora sa socijalnom pedagoginjom, djevojčice su se jedna drugoj izvinile te između sebe riješile problem.

"Došle su i do mene u kancelariju i rekle da su napravile glupost na koju su ih nagovorili drugi učenici. Pričale smo o tome na koji način bi druge učenike mogli educirati o međuvršnjačkom nasilju, pa su se učenice same ponudile pred kolegama ispričati šta se dogodilo i zašto je bilo besmisleno", kaže direktorica.

Snimak možete pogledati na OVOM linku

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije