'Tribunal formiran da bi sudio srpskom narodu'

Radiosarajevo.ba
'Tribunal formiran da bi sudio srpskom narodu'

Predsjedništvo Srbije saopštilo je da oslobađajuća presuda Haškog tribunala bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnjem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju podstiče separatizam i otežava napore na uspostavljanju mira u regionu.

Haradinaj i ostali oslobođeni

"Za stravične zločine nad kosovskim Srbima niko neće biti osuđen. Takve presude podstiču separatizam, otežavaju napore na uspostavljanju mira u regionu, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju evroskepticizam u srpskom narodu"

Iz kabineta Predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, u reakciji na današnju presudu Haškog suda, istaknuto je da se "nažalost obistinilo očekivanje da će Haški tribunal osloboditi Ramuša Haradinaja optuženog za ubistva, okrutno postupanje, nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru takozvane OVK u Jablanici 1998.".

U saopštenju se ocjenjuje da najnovija odluka Tribunala nije bazirana na pravu i pravdi, osnovnim postulatima na kojima bi trebalo da bude utemeljen taj međunarodni sud.

"Tribunal, po svemu sudeći osnovan mimo međunarodnog prava, formiran je da bi se sudilo srpskom narodu. Time se žele postići zacrtani ciljevi, koji su srpskoj javnosti već dobro poznati", navodi se u saopštenju i dodaje da se oslobađanjem Haradinaja pokazalo loše snalaženje misije na Kosovu i Metohiji, nepoznavanje mentaliteta većinskog stanovništva i nesposobnost da se zaštiti 29 svjedoka ključnih za inkriminišuću presudu, javila je agencija Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije