Treća runda pregovora o transportnoj zajednici u regionu

Radiosarajevo.ba
Treća runda pregovora o transportnoj zajednici u regionu

U Briselu će danas biti održana treća runda pregovora o sporazumu Evropske komisije i partnera sa zapadnog Balkana o uspostavljanju transportne zajednice za jugoistočnu Evropu.

Predstavnici Generalnog direktorata za transport i energetiku sa predstavnicima Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije i Albanije razmotriće tekst sporazuma sa aneksima, protokolom i normama koji će se primjenjivati u oblasti infrastrukture, željezničkog i pomorskog saobraćaja i sagledati njihov sociološki i ekološki uticaj.

Oblast drumskog saobraćaja biće definisana u septembru, navedeno je u saopštenju.

Konačan tekst sporazuma trebalo bi da bude usvojen do kraja godine kada će biti i uspostavljena transportna zajednica koja će obuhvatiti puteve, željeznicu, pomorstvo, unutrašnju plovidbu i razvoj transportne mreže koja će biti integrisana u Transevropsku transportnu mrežu i evropsko transportno tržište.

Na listi prioriteta za uključenje u Transevropsku transportnu mrežu je budući autoput Bar - Boljare, a takav status očekuje se i za prugu Bar - Beograd, luku ''Bar'' i prugu Nikšić - Čapljina.

Evropska delegacija je u aprilu najavila snažniju podršku uključivanju crnogorskih luka u evropske organizacije, a kako je Crna Gora načinila najveći iskorak u oblasti željezničkog saobraćaja u regionu, ponuđena joj je i posebna uloga u promovisanju izabranog modela i stimulisanju ostalih država za brže reforme u toj grani.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije