Traje evakuacija doma za starije u Splitu, 10 štićenika ima COVID-19

Radiosarajevo.ba
Traje evakuacija doma za starije u Splitu, 10 štićenika ima COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Tokom noći 45 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u KBC Split - Križine, zbog deset osoba zaraženih koronavirusom prebačeno je u splitsku bolnicu, a  U toku je prebacivanje još preostalih štićenika.

10 pozitivnih štićenika doma nema teže simptome, saznaje jutros Index.hr.

Korisnike Doma prevozili su medicinski radnici obučeni u skafandere, a na licima penzionera primjetni su bili strah, zabrinutost i neizvjesnost.

Direktor Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je sinoć kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno. Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali lijekari.

"Sada je županijski Stožer civilne zaštite donio odluku da se korisnici prebace u bolnicu na Križine", kazao je Škaričić.

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s penzionerima na drugom pratu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući, dok će 50 korisnika biti prebačeno na Križine. Epidemiološka služba će odmah nakon što završi transport umirovljenika dezinficirati drugi kat.

I par radnica Doma ima simptome

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije