Tragedija u Hrvatskoj: Utopio se dječak (4), upao je u prostor između dvije daske i nestao

0
Radiosarajevo.ba
Tragedija u Hrvatskoj: Utopio se dječak (4), upao je u prostor između dvije daske i nestao
Foto: Glas Slavonije / Spasilačke službe (Ilustracija)

Četverogodišnje dijete utopilo se u srijedu, oko 14 sati, u rijeci Dravi u Osijeku. Tragedija se dogodila u Donjem gradu, nedaleko od Kožare.

Prema neslužbenim saznanjima, dječak je bio na tzv. flosu i igrao se. U jednom trenutku upao je u prostor između dvije daske i nestao. Njegova majka počela je vrištati i vikati. Vidjela je kako je rijeka dva puta izbacila maleno tijelo na površinu vode, nakon čega je dijete nestalo.

Majčine prestravljene krike čuli su stanovnici iz obližnjih kuća i zgrada, a Vuk Ognjenović čistio je svoju terasu kada je shvatio da se događa nešto vrlo loše nedaleko od njegovog stana.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

"Čistio sam terasu i čuo kako je netko vrisnuo nekoliko puta, čuo sam urlik za urlikom i prva mi je pomisao bila da nekoga siluju na drugoj obali. Urlici su bili jako glasni, gotovo neljudski, i nisu prestajali. Istrčao sam i naišao na ženu koja je bila u vodi gotovo do vrata. Od šoka je nesuvislo pričala i nisam je mogao razumjeti što govori.

Pretpostavio sam da je dijete u pitanju, iako sam se nadao da nije. Govorila mi je i pokazivala: "Tu, tu, tu!", a ja sam joj rekao da ću ja otići malo nizvodno i ići prema njoj. Govorila mi je: "Ne, ne, ne! Tu sam ga sada vidjela!". Plivao sam prema njoj nekih 50-ak metara uzvodno, onda sam išao između pontona i razmicao ih i nogama pipao između čamaca. Otrčao sam prema vojarni, pa sam se vraćao. Poslije sam još jedanput ušao u vodu i pokušao ga naći. Susjeda koja je isto čula urlike i dotrčala uspjela je iz nje izvući da je riječ o djetetu od četiri godine. Mislio sam da sam tražio malenoga desetak minuta, no rekli su mi kasnije da sam tragao za njim više od sata" ispričao je Osječanin koji je pokušao sve što je bilo moguće da bi spasio dijete, piše Glas Slavonije.

Kako je dodao, i sam se u jednom trenutku zapetljao ispod pontona te je morao odustati od potrage, iako nije htio jer i sam ima dvoje malene djece.

Na mjesto tragedije ubrzo su stigli policijski ronioci koji su satima pretraživali dio gdje je nestao dječačić, a njegovo mrtvo tijelo pronašli su nedaleko od mjesta nestanka, u 16.44 sata. Za vrijeme dok su ronioci tragali za tijelom djeteta, pripadnici HGSS-a bili su u čamcu te sve koji su nailazili plovilima upozoravali da se kreću što dalje od desne obale rijeke kako bi ronioci mogli raditi svoj posao.

Kupači koje su se zadesili nekih stotinjak metara dalje nisu znali kakva se drama događala nedaleko, no svi su s nevjericom i suosjećanjem primili ovu tragičnu vijest. Kod nekih se osjetila i nota ljutnje koju valja pripisati osjećaju ljudske nemoći pred prirodom. Koliko god je obuzdavali i Drava svake godine odnese nekoliko života.

Što je prethodilo ovoj tragediji, utvrdit će policija uviđajem, a majka djeteta vozilom Hitne pomoći prevezena je u Klinički bolnički centar Osijek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije