Trag ubice Olivera Ivanovića vodi u Srbiju: Ubistvo političara pod velom tajne

Radiosarajevo.ba
Trag ubice Olivera Ivanovića vodi u Srbiju: Ubistvo političara pod velom tajne
Radio KIM / Oliver Ivanović

Kosovska policija identificrala je broj šasije sa zapaljenog automobila za koje se vjeruje da je iz njega pucano na predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, saopćilo je večeras tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, pomenuto vozilo je od 2009. godine bilo prijavljeno na adresi u Srbiji, ali je utvrđeno ko je prodao vozilo 2017. godine", prenosi Gazeta ekspres.

Ubistvo lidera opozicije na sjeveru Kosova , odrađeno je po klasičnom šablonu po kojem se u jugoistočnoj Evropi "riješavaju" politički protivnici, a već sada uzrokovalo je dalje probleme u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, te je neizvesno kada će i pod kojim uslovima, dijalog biti nastavljen, piše američki stručnjak John Schindler u svojoj analizi za Observer.

Atentat na Ivanovića dogodio se na isti dan kada je u Briselu trebalo da počne tehnički dijalog Beograda i Prištine, poslije skoro više od godinu dana, ali do njega nije došlo kada je srpska delegacija čula šta se desilo u sjevernom delu Kosovske Mitrovice.

 Još od rata 1999. godine na Kosovu, piše Observer, vlasti u Beogradu ne mogu da se pomire sa činjenicom da je u tadašnjem ratu Srbija izgubila svoju južnu srpsku pokrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije