Topnički dnevnici i dalje blokiraju Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Topnički dnevnici i dalje blokiraju Hrvatsku
Brammertz nije bio zadovoljan naporima Hrvatske

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u ponedjeljak u Briselu nisu uspjeli završiti raspravu o strategiji proširenja jer se nikako nisu mogli dogovoriti o datumu početka pristupnih pregovora s Makedonijom. Zato je za utorak odgođena konferencija za novinare i službeni zaključci, među kojima i oni o Hrvatskoj.

Ministri su jučer, bez rasprave, prihvatili zaključke prema kojima do kraja ove godine Radna grupa za pisanje pristupnog ugovora s Hrvatskom počinje svoj posao. Prihvaćen je i finansijski paket za prve dvije godine hrvatskoga članstva.

Bez topničkih dnevnika ništa od EU

Te dvije dobre vijesti zasjenila je treća - Holandija i dalje blokira otvaranje poglavlja o pravosuđu. Razlog je dobro poznat - topnički dnevnici.

Holandski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen sinoć je nakon sjednice izjavio da u ovom trenutku ne vidi mogućnost deblokade u poglavlju Pravosuđe i osnovna prava dok Hrvatska ne odgovori na zahtjeve glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza. Verhagen je rekao da je Brammertz uspostavio stalni kontakt s hrvatskim vlastima i, dođe li do napretka u pitanju topničkih dnevnika, on će odmah obavijestiti Evropsku uniju koja je spremna to pitanje ponovno razmotriti.

Brammertz: Bez bitnog napretka, rezultati ograničeni

Brammertz je jučer u Briselu odgovarao na pitanja ministara vanjskih poslova o saradnji Hrvatske i Srbije s Haškim sudom. Ministrima je ponovio ono što je nedavno rekao u redovnom je polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, kako u odnosu na prethodni izvještaj nije ostvaren nikakav bitan napredak glede lociranja nestalih topničkih dnevnika iz Oluje. Nadalje je istaknuo da rezultati proširene istrage koju provode hrvatske vlasti ostaju ograničeni.

Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb jučer je prije sjednice izrazio uvjerenje u skoro rješavanje i tog problema zbog kojeg Velika Britanija, Holandija, Belgija i Finska priječe otvaranje pregovora o ključnom području - onom o pravosuđu.

Vijeće EU o Zapadnom Balkanu

hrt.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije