Tomuschat: Međusobne tužbe su loš put

Radiosarajevo.ba
Tomuschat: Međusobne tužbe su loš put

Međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid i zločine počinjene u proteklom ratu nisu dobro sredstvo za "pročišćavanje" odnosa dvije zemlje, smatra njemački stručnjak za međunarodno pravo Christian Tomuschat, prenosi Srna.

On kaže da je to potvrdila i tužba BiH protiv Srbije, jer su krajnjom presudom izazvane bujice opšteg razočarenja.

"Međusobne tužbe izazivaju kontraefekat, jer vode ka ponovnom zaleđivanju odnosa", rekao je Tomuschat za "Deutsche Welle".

Prema njegovim riječima, ova tužba biće ponovo veliki izazov za Međunarodni sud pravde u Hagu, tim prije jer je prošlo mnogo godina i dokazi su vremenom postali sve manje jasni.

"Tužbe su predate i neće biti povučene. Obe države imaju javno mnjenje koje vrši pritisak na vlade da se protivniku na ovaj način zada još jedan udarac i da se, istorije radi, pojasni, da krivac nije bio samo na jednoj strani", objasnio je Tomuschat.

On je napomenuo da će Međunarodni sud pravde pokušati da ovaj proces tretira sa posebnim oprezom i da nije isključena ni mogućnost da obje zemlje, nakon nekoliko godina, povuku tužbe.

Srbija je juče zvanično podnijela Međunarodnom sudu pravde odgovor i kontratužbu protiv Hrvatske za genocid zbog, kako se navodi, zločina počinjenih nad Srbima u toj državi od 1991. do 1995. godine.

Vlada Srbije ranije je saopštila da se Srbija odlučila na ovaj korak jer je Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP u Hagu protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine.

Srbija predala ICTY-u tužbu za genocid

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije