Tomislav Nikolić: Uhapsio bih Mladića!

Radiosarajevo.ba
Tomislav Nikolić: Uhapsio bih Mladića!

Lider Srpske napredne stranke, koja je nastala izdvajanjem iz Šešeljevih Radikala, Tomislav Nikolić izjavio je jučer na B92 da obaveze prema Hagu moraju da se ispune, što podrazumeva i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Ponos je da ispunjavaš zakone i da poštuješ Ustav", rekao je prvi čovek naprednjaka. Na dodatno pitanje da li bi uhapsio i Hagu predao Mladića, odgovorio je decidirano: "Jeste, ispunio bih obaveze! A da li mogu da ga uhapsim, ne znam. I Tadić bi kao kolač posle ručka uhapsio Mladića, pa ga ne hapsi. Zato što možda nije tu."

Zanimljivo, prvi među naprednjacima, a do prije dvije godine i desna ruka Vojislava Šešelja, imao je u prošlosti dijametralno suprotne stavove. U više navrata je poručivao da vjeruje „kako se Mladić i Karadžić ne smeju hapsiti“ (jun 2005), kako, ako Mladić želi njegov savet, „mora da nastavi da se krije“ (takođe jun 2005), te da „više nikoga od Srba ne bi izručio u Hag“ (april 2008). U decembru te iste 2008. godine Nikolić je „bio ponosan što su ga na CNN izjednačili s Mladićem“.

Šta na ovaj veleobrt kažu sadašnji i bivši saborci lidera SNS? Velimir Ilić, koji nikada nije propuštao priliku da se požali na loš tretman Haškog tribunala prema Srbima, ovog puta drži stranu svom budućem koalicionom partneru!

"Nikolić kao novi premijer mora da se uhvati u koštac s problemima. Time bi ipak trebalo da se bave nadležne institucije. Iskreno, kada su svi generali otišli u Hag, onda bi možda trebalo da odu Hadžić i Mladić, kako bi se Srbija oslobodila kamena koji je vuče" iskren je Ilić, prenosi Kurir.

Na podsjećanje da su opozicione stranke napravile protest kada je uhapšen Karadžić, naš sagovornik odgovara: "Jeste, imali smo proteste, ali protiv načina na koji je Karadžić uhapšen. Niko nije znao kako je uhapšen, niti ko ga je uhapsio. To je posao nadležnih organa, BIA i policije, a ne tamo nekih plaćenika. Nije Srbija Divlji zapad!", kaže Ilić.

Podsjećamo, na tom protestu jula 2008. lider NS je izjavio da su ljudi na Trg Republike došli da „žigošu izdajnike“. "Vreme je da se u Srbiji razdvoji žito od kukolja. Želim Radovanu Karadžiću srećan put i poručujem mu da se bori", rekao je tada Ilić.

Odmah po hapšenju Karadžića lider NS je bio ogorčen zbog tog poteza države. "Njegovo hapšenje dokazuje da će sve što je srpsko biti izručeno i predato Haškom tribunalu. Tribunal je oslobodio sve one koji su bili protiv Srbije, nije bio pravedan kada su u pitanju zločini nad našim narodom i nije bio iskren prema nama", ljutio se tada Ilić.

kurir/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije