Tomislav Nikolić traži nove pregovore sa Kosovom

Radiosarajevo.ba
Tomislav Nikolić traži nove pregovore sa Kosovom

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić rekao je danas voditelju izaslanstva Europske unije u Srbiji Michaelu Davenportu da je u pregovorima između Srbije i Kosova potreban novi institucionalni okvir, a kao razlog naveo je osnivanje kosovske vojske i njezin sporazum s Albanijom.

Nikolić je Davenportu rekao da je u pregovorima između Beograda i Prištine potreban novi institucionalni okvir koji treba biti usvojen u državnom parlamentu jer su se, tvrdi, na Kosovu promijenile okolnosti, priopćeno je u petak iz ureda srbijanskog šefa države. 

 "U međuvremenu su nastale nove okolnosti i formirana je vojska Kosova koja je potpisala sporazum s Albanijom, što je nedopustivo", navodi se u priopćenju iz Nikolićeva ureda nakon razgovora s Davenportom. 

Nikolić je izvjestio šefa izaslanstva EU da će u procesu formiranja buduće srbijanske vlade razgovarati sa svim predsjednicima parlamentarnih stranaka, ali da će "odgovornost za personalna i druga rješenja potpuno prepustiti novom mandataru". 

Nikolić je u razgovoru s Davenportom također ustvrdio da je za članstvo Srbije u EU više od 50 posto građana, ali da očekuju konkretnu korist od toga. 

Nikolićev razgovor s Davenportom uslijedio je nakon nedavnog posjeta Srbiji češkog predsjednika Miloša Zemana, tijekom kojeg je srbijanski šef države najavio mogućnost donošenja nove rezolucije o Kosovu i najavio da će ju ili sam predložiti vladi ili se izjasniti o vladinoj rezoluciji ukoliko bi ju predložila parlamentu. 

"Ako me budu zadužili, ako zatraže novu rezoluciju, svakako ću to predložiti, nikada nisam od toga bježao. Ako zatraže da se izjasnim o rezoluciji koju bi ponudila vlada sama, i to ću svakako učiniti. Neću odmagati vladi", poručio je početkom travnja Nikolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije