Tomislav Nikolić: Hrvatska treba da se odvoji od ustaških zločina

Fena
Tomislav Nikolić: Hrvatska treba da se odvoji od ustaških zločina
/ Arhiv/AA
Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice da se nevine žrtve ne smiju zaboraviti, a da je oprostiti ljudski i hrišćanski.

"Na ovom mjestu jauka, stradanja, smrti nevinih, nema zaborava. Oprostiti je ljudski i hrišćanski. Pamtiti, sjećati se, naša je sveta obaveza", rekao je Nikolić u obraćanju prisutnima na obilježavanju 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem starištu Donjoj Gradini.

Podsjetio je na stradanja Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista u vrijeme NDH-a te dodao da je neophodno da se istraži ovo mjesto stradanja sve dok i posljednja žrtva imenom i prezimenom ne bude prepoznata, upisana i ostavljena budućim generacijama na čuvanje i sjećanje.

Dodao je da "naš oproštaj nije teško zaslužiti".

"Od današnje Hrvatske ne tražimo da nas voli, ako to ne umije. Dovoljno je da pokaže da želi da uzvrati prijateljstvo koje joj nudimo. Da se odvoji od ustaških zločina i da se ne plaši suočavanja s dijelom mračne istorije u kome nije ni učestvovala, da ne dozvoli da je neko uvede u zločin zaborava zločina. Naša ruka je pružena da ne bismo morali da obilježavamo stradanje nekih novih Krstića, Mitrovića... mnogih čija je sreća i nesreća, što nisu Hrvati", rekao je Nikolić.

Prethodno su delegacije vlasti RS-a i BiH te ambasade Ruske Federacije, SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, te delegacije EU u BiH, Vlade Srbije, Izraela i nevladinih boračkih organizacija položile vijence u spomen-području Donja Gradina.

Vjerski obred služeni su za žrtve po pravoslavnom, jevrejskom i romskom običaju. Obilježavanje stradanja u Donjoj Gradini zajednički su organizovale vlade Republike Srpske i Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije