Tomislav Karamarko: Provokacija je smišljena u Beogradu, a izveo ju je Dodik

Radiosarajevo.ba
Tomislav Karamarko: Provokacija je smišljena u Beogradu, a izveo ju je Dodik
Foto: EPA-EFE / Karamarko: Za mene je RS ostala takozvana tvorevina

"Najnovija provokacija smišljena u Beogradu nije ništa drugo nego otvorena prijetnja i plan za odcjepljenje tzv. RS od države BiH i novi početak stvaranja neke nove nedosanjane 'velike Srbije'“.

Reakcija je to bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka data agenciji Patria, dan nakon što je u Banja Luci proslavljen 9. januar, koji se u tom dijelu Bosne i Hercegovine slavi kao entitetski praznik, uprkos zabrani Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Za većinu Srba taj datum znači početak stvaranja RS-a, dok za Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na tom području do devedesetih 9. januar znači početak stradanja.

Prisustvo hrvatskih političara na proslavi u Banja Luci, tim više, kaže Karamarko, je paradoksalno.

Hrvatski mediji, uglavnom oni lijevo orijentirani, izvijestili su u srijedu o posjeti predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića Banja Luci tokom proslave 9. januara, kao i posjeti tom slavlju ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija, podsjećajući na apsurdnu činjenicu da je tokom proslave odlikovan bivši časnik JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

"U vrijeme dok sam kao pozicionirani političar i dužnosnik obavljao gotovo sve najvažnije vodeće funkcije u političkom sustavu Republike Hrvatske, za mene je službeno i privatno RS bila i ostala takozvana tvorevina, stvorena na neviđeno brutalnom, dvostrukom genocidnom zločinu o čemu su pravorijek dale i međunarodne sudske institucije“, kaže Karamarko, objašnjavajući da je „današnje područje tzv. RS prvo etnički očišćeno protjerivanjem stotina tisuća nesrpskog življa, poglavito Hrvata i Bošnjaka, a nakon toga počinjen je i nezapamćen genocid u Srebrenici kakav se ne pamti u novijoj povijesti.

"Zbog toga je paradoksalno, ali i nezamislivo da je i ove godine 9. siječnja u Banja Luci organizirano pravo slavlje u čast rođenja tzv. RS“, kaže Karamarko, naglašavajući da je to „osobito paradoksalno zbog razloga što je Ustavni sud BiH izrijekom takve i slične proslave zabranio.“

"Za mene kao Hrvata koji je svjestan značaja BiH za Hrvatsku u svakom pogledu, još je paradoksalnije da su taj velikosrpski dernek svojom nazočnošću uveličali i blagoslovili tzv. predstavnici hrvatskih političkih vlasti osobito uz činjenicu da su svi drugi visoko rangirani političari po naputku EU bojkotirali ovo nelegitimno slavlje“, kaže bivši lider HDZ-a, koji je vrlo oštar i nedvosmislen u svojim stavovima.

"Pojavljivanje na ovakvom slavlju visokopozicioniranih političara kao stranačkih predstavnika ili predstavnika službenog Zagreba umjesto hoda prema kompromisnim rješenjima, čini mi se nanosi nepopravljivu štetu hrvatskom narodu, stvarajući tako novi jaz razdora između hrvatskog, bošnjačkog i srpskog entiteta".

Karamarko kaže da se u svom političkom djelovanju uvijek zalagao za punu konstitutivnost sva tri naroda u BiH, te da se uvijek zalagao za povratak protjeranih Bošnjaka i Hrvata "sa područja etnički očišćene tzv. RS i u tome će i u budućnosti ostati dosljedan bez obzira na njegov politički status".

"Moju empatiju i tolerancija prema multi konfesionalnosti isticao sam više puta, a taj stav sam i djelatno dokazao. Cilj mojih politika i politika Domoljubne koalicije uvijek je bio da BiH bude cjelovita država u kojoj će skladno živjeti i surađivati sva tri konstitutivna naroda bez obzira na nacionalna, svjetonazorska i vjerska opredjeljenja. Najnovija provokacija smišljena u Beogradu, podržana od najviših predstavnika vlasti iz Beograda i realizirana od strane Milorada Dodika u Banja Luci nije ništa drugo nego otvorena prijetnja i plan za odcjepljenje tzv. RS od države BiH i novi početak stvaranja neke nove nedosanjane 'velike Srbije'. Takav plan neminovno vodi u ponovno prolijevanje mora krvi u nekom novom ratnom sukobu", zaključio je Tomislav Karamarko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije