Todorić bi prodao Konzum Mercatoru

Radiosarajevo.ba
Todorić bi prodao Konzum Mercatoru

Većinski vlasnik i šef uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić, koji je nedavno odustao od kupovine slovenačkog trgovačkog lanca Mercator, spreman je da Mercatoru proda trgovački lanac Konzum, ako će ga Slovenci korektno plate.

U razgovoru za Jutarnji list, Todorić je naglasio da svi ekonomski pokazatelji govore u korist ukrupnjavanja kompanija u regionu i da bi se spajanjem dvije velike kompanije jačala sinergija i mogućnosti tih kompanija koje bi bile pokretač država iz kojih dolaze i dobavljača koji djeluju u njima.

Govoreći o pokušajima kupovine Mercatora, Todorić je rekao da su od Agrokorove kupovine Mercatora svi mogli imati koristi - Slovenija bi dobila pare, kao i njene banke, dobavljačima se otvaraju veća tržišta, Merkatorovi vlasnici bili bi efikasniji, a Laško bi umjesto pred bankrotom bilo prisutno u regionu.

Na pitanje da li bi prodavao kompaniju Ledo da obezbijedi sredstva za neku akviziciju, Todorić je rekao da, zbog okolnosti na tržištu na kome je Ledo danas na vrhuncu svoje vrijednosti, smatra da nije realno prodati tu kompaniju.

Hrvatska ekonomija danas

Govoreći o sadašnjem ekonomskom momentu Hrvatske, Todorić je kazao da svi u zemlji sada moraju dati maksimalan doprinos.

"Hrvatskoj su potrebne investicije, nova zaposlenost, ali i podizanje potrošnje, potrebna je konkurentna privreda i kontrola troškova na svim nivoima", rekao je on.

Todorić je ocijenio da je vlada Zorana Milanovića vrlo ambiciozno krenula upravo tim smjerom i to s dovoljno hrabrosti i optimizma, ali da bez aktivnog uključenja sindikata, sela, civilnog društva, poslodavaca i drugih faktora ne može biti uspjeha.

Na pitanje u kakvim je odnosima s vladom odgovorio je kontrapitanjem: "A ko bi mogao voljeti vladu više od mene i više od mene željeti da oni uspiju?".

"Ako oni propadnu, ja propadam s njima. Ako agencije njima sruše rejting, srušiće i meni", rekao je Todorić i dodao da svi građani imaju zajednički interes da uspije, ne samo vlada nego i Ina, Hrvatski telekom, Končar, Agrokor, ali i mali preduzetnik koji ima kiosk na uglu ili seljak u Slavoniji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije