Titov unuk obnavlja Komunističku partiju

Radiosarajevo.ba
Titov unuk obnavlja Komunističku partiju

Komunističke parije u Srbiji mogle bi uskoro da budu ujedinjene u jednu, na čijem čelu će biti Josip Joška Broz, unuk nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika i lidera komunističkog pokreta u Jugoslaviji Josipa Broza Tita.

"U nedjelju u Novom Sadu je kongres ujedinjenja sa Socijaldemokratskom partijom Vojvodine", izjavio je Broz agenciji Beta.

Titov unuk je uvjeren da na političkoj sceni Srbije ima mjesta za partiju komunističke orijentacije, pošto je, kako je rekao, u Srbiji mnogo komunista koji su zadržali svoja ubjeđenja ali nisu htjeli "u ove komunističke sekte", dodajući da politika lijeve orijentacije jača i u svetu, i u Evropi i u okruženju, piše Blic.rs.

"Ako uspijemo da objedinimo sve komuniste sa teritorije Srbije, a vjerujem da ćemo uspeti, imat ćemo dobar broj glasača", rekao je on.

Broz je rekao i da je novoj partiji prišla je Nova komunistička partija iz Zrenjanina, izrazio je nadu da će se u Komunističkoj partiji svih 14 stranaka te orijentacije koje djeluju u Srbiji i da će lako sakupiti potpise za registraciju, a prema njegovim riječima, uslov zainteresovanih za KP je bio da on vodi partiju.

Program nove stranke, kako je kazao, zasnovan je na iskustvima ranije Komunističke partije, ali u novim uslovima koji podrazumijevaju i privatizaciju i evropske integracije.

"Prihvatamo sve što je bilo dobro i izbacujemo sve što je bilo loše. Osnovni cilj je da ovom narodu vratimo dostojanstvo, obezbijedimo penzionere da ne moraju da rade nego da žive od penzije, a ta mjesta da zauzmu mladi; da obezbijedimo selu da može da normalno funkcioniše i radi, a ne da iskorištavamo seljake i uvozimo poljoprivredne proizvode", kazao je Broz, prenosi Blic.rs.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije