Tito podijelio Slovence

Radiosarajevo.ba
Tito podijelio Slovence

Podmladak stranke Nova Slovenija (NS) počeo je ove sedmice da prikuplja potpise za peticiju kojom namjerava da spriječi gradsku vlast Ljubljane da se jednoj ulici u slovenačkoj prijestonici da Titovo ime.

Ističući da je Josip Broz "bio diktator i organizator masovnih likvidacija" i da ne zaslužuje sjećanje i poštovanje Slovenaca, ti mladi ljudi su samo dolili ulje na vatru oštre polemike o Titovom liku i djelu, započete nedavnim otkrićem masovne grobnice kod Laškog u kojoj se, najvjerovatnije, nalaze posmrtni ostaci žrtava Titovog režima.

Ton polemici daju učesnici Drugog svjetskog rata, istoričari i bivši i sadašnji političari koji su, gotovo na juriš, obezbijedili veliki prostor u medijima. O žustroj raspravi se često ne štede glasovi niti se poštuju pravila civilizovanog dijaloga. Lepeza stavova ide od tvrdnji da je Tito bio zločinac koji je hladnokrvno eliminisao političke protivnike do ocjena, poput one predsjednika Danila Tirka, da se radi o "kompleksnoj istorijskoj ličnosti, veoma važnoj i za slovenački narod".

Poslije otkrivanja masovnog stratišta kod Laškog, na Tita je, među prvima, udarila doskora vladajuća Socijaldemokratska partija Janeza Janše, tražeći da se iz naziva ulica, trgova i drugih objekata u čitavoj republici izbriše ime nekadašnjeg maršala Jugoslavije. Pristalice ove škole mišljenja, kojih ima dosta i izvan SD, nazivaju nosioce drukčijeg stava prema Titu "komunjarama", "jugonostalgičarima", "titoljupcima"...

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković izjavio je da je gradska vlast odlučila da jednoj prijestoničkoj ulici da Titovo ime nakon ankete koja je pokazala da takvu ideju podržava 60 odsto građana. Pri tome je podsjetio da je u Ljubljani i ranije postojala Titova ulica, ali da je preimenovana.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije