Tito, Marx i Engels u paklu na freskama crnogorske crkve

Radiosarajevo.ba
Tito, Marx i Engels u paklu na freskama crnogorske crkve

Crkva u Crnoj Gori uzburkala je javnost nakon što je otkriveno da su na freskama jedne pravoslavne crkve u Podgorici prikazani predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito te njemački filozofi Karl Marx i Friedrich Engels i to u vatri pakla.

Vijest o novoizgrađenoj crkvi u Podgorici obišla je cijeli svijet, a mišljenja o freskama su podijeljena. Jedini podržavaju, a drugi kritikuju način na koji su predstavljeni Tito i filozofi.

BBC  piše da su u komunističkoj Jugoslaviji djela Marxa i Engelsa bila nezaobilazno štivo.

"Marx, Engels i Tito su personifikacija komunističkog zla na Balkanu", rekao je za AFP starješina Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, Dragan, piše BBC.

On nije otkrio ime autora freski, ali je istakao da umjetnik ima pravo na svoju slobodu, "a ne može uime Crkve određivati ko je zaslužio raj, a ko pakao."


Foto: AFP

Crkva je osveštana 7. oktobra 2013. godine, nakon 20 godina gradnje. Posjetioci imaju podijeljena mišljenja u vezi sa freskama.

"Čovjek ne treba da se miješa u sekularni svijet i određuje ko zaslužuje mjesto u paklu ili nebu", kazao je lokalni advokat Rade Stanković, dok je drugi posjetilac istakao da je "komunizam prouzrokovao mnogo zla na Balkanu", objavio je BBC.

"Mnogi ljudi ubijeni su ime ideologije koju je zastupao Marx, Engels i njihovi sljedbenici", istakao je.

Ovo nije jedina crkva u Crnoj Gori na čijim freskama su se našle poznate ličnosti 20. stoljeća.. U Ostrogu, u manastiru iz 15. stoljeća, naslikani su Adolf Hitler, Vladimir Lenjin i Josip Broz Tito kao grupa izdajnika zajedno sa Judom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije