Tirana prijeti da će staviti veto na kandidaturu Makedonije za ulazak u NATO

Radiosarajevo.ba
Tirana prijeti da će staviti veto na kandidaturu Makedonije za ulazak u NATO

Albanski premijer Edi Rama zaprijetio je u srijedu da će staviti veto na kandidaturu Makedonije za ulazak u NATO, ako prava Albanaca koji predstavljaju četvrtinu od 2,1 miliona stanovnika te zemlje ne budu poštovana, javlja Fena.

"Makedonija neće moći da bude članica NATO-a ako ne poštuje Ohridske sporazume i ljudska prava", izjavio je Rama na margini regionalnog skupa o borbi protiv terorizma u Tirani.

Ohridski sporazumi su u 2001. godini okončali šestomjesečne sukobe između makedonskih snaga i albanske gerile koja je tražila više prava za albansku manjinu.

Dan poslije krvavih sukoba u Kumanovu između jedinice albanskog porijekla i makedonske policije, u kojim je bilo 18 mrtvih 9. i 10. maja, čuli su se glasovi unutar albanske manjine da prava iz Ohridskih sporazuma nisu potpuno ostvarena.

Skoplje je nazvalo jedinicu albanskog porijekla "terorističkom" i utvrdilo da je planirala napade na državne institucije. Pravosuđe je optužilo za "terorizam" 30 osoba albanskog porijekla uhapšenih tokom sukoba.

Već dvije godine kandidat za ulazak u NATO, Makedonija nije uspjela da napreduje prema svom cilju zbog protivljenja Grčke koja negira svojoj susjedi pravo na korištenje imena Makedonija, za koje smatra da je historijski grčko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije