The Guardian: Ruski špijuni uhapšeni u Sloveniji. Predstavljali se kao obična porodica

0
Radiosarajevo.ba
The Guardian: Ruski špijuni uhapšeni u Sloveniji. Predstavljali se kao obična porodica
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Granični prijelaz u Sloveniji

Tvrdeći da su argentinski državljani ušli su 2017. u Sloveniju.

U decembru 2022. godine Maria Mayer i Ludwig Gisch uhapšeni su u akciji slovenske policije i SOVA-e zbog sumnje da su zapravo ruski špijuni.

Kuća i ured Marie Mayer i Ludwiga Gischa u Ljubljani bili su mete tajne koordinirane akcije slovenske policije i obavještajne službe u decembru prošle godine.

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Akcija je uslijedila po saznanju da par s dvoje djece nisu doseljenici iz Argentine, kako su tvrdili, već ruski državljani.

Prema pisanju slovenskih medija u januaru ove godine, riječ je o "ilegalcima", to jest, špijunima koji rade po nalogu ruske obavještajne agencije.

Tvrdnju o ruskom državljanstvu potvrdila je i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

Da je riječ o špijunima potvrdio je Drago Menegalija, glasnogovornik policije. U akciji su uhapšeni, a djeca su predana socijalnim službama. Policija je u pretresu kuće i stana pronašla veće količine gotovine.

Par je s dvoje djece u Ljubljanu došao 2017. godine, tvrdeći da su doseljenici iz Argentine. Većina poznanika ih je opisivala kao prijateljski raspoložene i "obične" ljude. Susjedi ih opisuju kao najobičniju porodicu čiju su djecu mogli čuti kako se igraju na dvorištu, dovikujući si na španjolskom jeziku.

[related]482170[/related] 

Dok traju pripreme za suđenje, u pozadini se odvijaju pregovori o razmjeni para za osobe zatočene u ruskim zatvorima.

Slovenija, koja je u Schengenu, ali ima slabiju protuobavještajnu službu od drugih zapadnih zemalja, može predstavljati savršenu bazu za operativce, iz koje se mogu kretati Europom bez provjera na granicama.

Guardianov izvor tvrdi da se većina aktivnosti uhićenog para odvijala izvan granica Slovenije, piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije