Tenzije oko srpskih izbora na sjeveru Kosova

Radiosarajevo.ba
Tenzije oko srpskih izbora na sjeveru Kosova
Zastava Kosova

Srbijanska vlada ustrajna je u svojoj namjeri da 30. maja organizuje izbore u većinski srpskim općinama na sjeveru Kosova. Kosovske vlasti tome se protive i izbore smatraju nelegitimnim, ali prema napisima u prištinskom tisku koje prenosi Beta, ne planiraju protiv tih izbora provoditi nikakve oštre mjere.

"Najveći gubitnici bit će građani koji će sudjelovati u tom nelegalnom procesu. Ovi pokušaji Beograda otežavaju naše napore za integraciju tog dijela Kosova, ali je neće zaustaviti. Sva istraživanja su pokazala da čak 70 posto stanovnika sjevernog Kosova želi promjene jer nisu zadovoljni životnim uvjetima", kaže kosovski ministar lokalne vlasti Sadri Ferati koji naglašava da će institucije Kosova u tom dijelu zemlje organizirati svoje izbore.

Slična poruka stigla je i iz ureda predsjednika Kosova. "Rezultat tih izbora je nevažan jer oni su nelegalni i kao takvi neprihvatljivi", rekao je glasnogovornik kosovskog predsjednika, dok je glasnogovornik vlade dodao da "igri Beograda vjeruje sve manje srpskih građana".

Kosovska opozicija cijelu je situaciju oko izbora iskoristila kako bi poručila vlastima da moraju djelovati. "Radi se o napadu na suverenitet Kosova. Institucije ove države morale bi spriječiti održavanje tih izbora", tvrdi potpredsjednik Alijanse Novo Kosovo Ibrahim Makoli.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije