Taksista pronašao oko 20.000 KM, pa vozio 200 kilometara da ih vrati

1
Radiosarajevo.ba
Taksista pronašao oko 20.000 KM, pa vozio 200 kilometara da ih vrati
Foto: Cropix / Taksista koji je pronašao novac

Do prije četiri mjeseca Nikica Rukavina iz Hrvatske, osoba s 80-postotnim invaliditetom, bio je nezaposlen i živio je od socijalne pomoći, onda je postao taksista, a danas je ljudina, primjer dobrog i poštenog čovjeka.

U taksiju je pronašao skoro 100.000 kuna (oko 22.000 KM) koje su ispale čovjeku kojeg je vozio. Mogao je to zatajiti i popraviti si financijsku situaciju, no ne samo da mu ih je vratio, nego se vraćao oko 200 kilometara da mu ih preda, piše Jutarnji.hr.

"Nazvao me šef oko ponoći u srijedu i rekao da bih trebao prevesti osobu iz Ogulina do Dubrovnika. Koliko sam shvatio, on je imao prometnu nesreću i nakon pružene pomoći trebao se vratiti kuću. Bilo mu je bitno da dođemo na odredište u četvrtak u 8 sati. Bio je malo smušen i čudan, možda od sedativa, čitav put je praktički prespavao", govori Nikica.

Ministar Zukan Helez poslao važnu poruku građanima BiH - posebno stanovnicima Srebrenice

Ministar Zukan Helez poslao važnu poruku građanima BiH - posebno stanovnicima Srebrenice

Ostavio ga je u Dubrovniku i krenuo nazad, a nešto prije Splita opet je nazvala centrala. Rekli su mu da se javila stranka koju je vozio do Dubrovnika i pitala je li vozač taksija pronašao možda kakav novac. Radilo se, rekli su mu, o većoj količini.

"Rekao sam da sam na autocesti i da ne mogu sada pogledati, stao sam na prvom odmorištu i doista vidio na sjedalu dvije koverte, s dokumentima i novcem. Pao mi je mrak na oči. Ne zbog novca, već jer sam bio svjestan da moram nazad za Dubrovnik. Nazvao sam centralu i to saopćio. Upisali su mi vožnju za natrag i krenuo sam. Došao sam do njega, on novac nije ni prebrojao samo je kazao: Da, to je valjda to. Dao mi je 100 kuna. Pozdravili smo i to je bilo to", kaže Nikica.

On je, prije nego mu je predao, otvorio kovertu poslikao novčanice i poslao šefu sliku. Kaže da je vidio između 60 i 70 novčanica od 1000 kuna, plus po 200 u drugoj koverti, procjenjuje možda oko 90.000 kuna. Tim novcem čovjek kojega je vozio je trebao isplatiti radove na objektu koje su mu izvodili majstori.

Pitamo ga je li barem na trenutak pomislio da novac - ne vrati.

"Ne! O takvim situacijama sam razmišljao davno prije. Takve se stvari događaju, pa pomisliš što bi ti napravio da ti se dogodi takva situacija. Ja sam davno odlučio da, ako mi se dogodi, vraćam, jer ne znaš kome uzimaš, koje su posljedice, možda mu o tome ovisi život. Znate kakva je karma, uništiš život njemu, njegovom djetetu, ono postane narkoman pa te ispika na cesti", govori Nikica, koji očito vjeruje u karmu.

Dugo godina je Nikica radio kao vozač autobusa i kamiona u Italiji. Od rođenja ima paraparezu spasticu, te teško hoda. U jednom trenutku s godinama se više nije mogao penjati po kamionima i morao je prestati raditi taj posao.

Vratio se u Karlovac, nije mogao pronaći novi posao, pa je završio na "socijali", a onda mu je prijatelj ponudio posao taksi vozača koji je objeručke prihvatio. Najveća vrijednost prije ovog događaja koju je pronašao, pa vratio, bio je mobitel jedne djevojke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije