Tajne službe u funkciji HDZ-a?

Radiosarajevo.ba
Tajne službe u funkciji HDZ-a?


Unutrašnja kontrola MUP-a Republike Hrvatske provjerava tvrdnje HDZ-ovog saborskog zastupnika i kandidata za predsjednika osječke organizacije HDZ-a Josipa Salapića da je "represivni aparat upleten u razračunavanja unutar HDZ-a".

“Tačno je da mi se javio Salapić s tvrdnjama o pritiscima i podmetanjima te s optužbom na račun policije i tajnih službi. Objasnio sam mu postupak koji vrijedi za sve građane, pa tako i za njega”, izjavio je za Večernji hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

On je dodao je da je Salapića uputio da o svim prigovorima koje ima na račun policije napiše predstavku i dostavi je MUP-u. Kaže kako je Salapić to i učinio i da seUnutarnja kontrola iz Zagreba uputila u Osijek, gdje će provjeriti sve optužbe.

U odnosu na pritužbe za zloupotrebu tajnih službi u svrhu razračunavanja unutar HDZ-a, Ostojić kaže da je Salapića uputio da prigovor podnese i Vijeću za građanski nadzor sigurnosnih službi koje djeluje u sklopu saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost; Vijeće je ovlašteno da po pritužbi građanina uđe u tajnu službu i provjeri je li prema ikome bilo kakvih postupanja. Inače, za danas je predviđena primopredaja dužnosti u Vijeću: dosadašnji predsjednik Vijeća i Odbora Ranko Ostojić obavit će primopredaju dužnosti Miroslavu Tuđmanu, koji preuzima funkciju.

Činjenicu da je HDZ kandidirao Tuđmana na čelo Odbora koji nadzire tajne službe, piše Večernji, neki su skloni tumačiti u kontekstu sukoba između predsjedničkih kandidata u HDZ-u: kažu da je Jadranka Kosor instalirala Tuđmana samo zato da bi izbjegla Tomislava Karamarka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije