Tadić u okviru posjete Hrvatskoj dolazi u Vukovar

Radiosarajevo.ba
Tadić u okviru posjete Hrvatskoj dolazi u Vukovar


Predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović posjetiće sljedeće nedjelje u istom istom danu "Ovčaru" kod Vukovara, gdje je 1991. godine izvršen zločin prema Hrvatima, i Paulin Dvor, kod Osijeka, gdje je ubijeno 18 Srba, pišu "Večernje novosti".

Tako će simbolično, za svega nekoliko časova, šefovi država položiti vijence za nevine žrtve i hrvatskog i srpskog naroda i sa prve zvanične posjete srbijanskog predsjednika poslati poruku pomirenja i zajedničkog okretanja budućnosti.

Tokom ove nedjelje, susret dvojice državnika i cijeli scenario Tadićevog trodnevnog puta u Hrvatsku biće dogovoreni do tančina, prenosi Srna.

Posjeta bi trebalo da traje tri dana, predsjedniku Srbije biće domaćin Josipović, a na listi sagovornika su i premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Ipak, suštinska prekretnica u odnosima dvije susjedne zemlje, navodi list, mogla bi da bude baš posjeta "Ovčari" i Paulinom Dvoru i odavanje pošte nevinim žrtvama sa obje strane.

Zajedničko za "Ovčaru" i Paulin Dvor je i to što su domaći sudovi procesuirali i osudili optužene za ratne zločine na obje strane.

Na poljoprivrednom dobru "Ovčara", poslije predaje bolnice u Vukovaru, pripadnici teritorijalne odbrane Vukovara ubili su više od dvije stotine hrvatskih ratnih zarobljenika.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je na pet do 20 godina zatvora 13 optuženih za ratni zločin, dok je petoro oslobođeno optužbe.

Zločin u Paulinom Dvoru desio se u noći između 11. i 12. decembra 1991. godine, u osvetničkoj akciji hrvatske vojske, kada je ubijeno 18 srpskih civila - deset muškaraca i osam žena, a tijela su pokopana u vojnom skladištu Lug, nedaleko od Paulin Dvora.

Proces pred Županijskim sudom u Osijeku vodio se protiv Nikole Ivankovića, koji je u krajnjoj instanci osuđen na 15 godina zatvora, dok je Enes Viteškić, oslobođan optužbe.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije