Tadić u Hrvatskoj: budućnost u privrednoj suradnji

Radiosarajevo.ba
Tadić u Hrvatskoj: budućnost u privrednoj suradnji


Predsjednik Srbije Boris Tadić u srijedu je doputovao u svoju prvu zvaničnu posjetu Hrvatskoj. Posjeta je započela na Pantovčaku, sastankom sa domaćinom Ivom Josipovićem. Teme razgovora dvojice predsjednika su normalizacija bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske i rješavanje preostalih otvorenih, kao što su pitanje granice, problem nestalih, povratka izbjeglica i slično. O tužbama za genocid ovaj put neće biti riječi, izjavio je predsjednik Hrvatske.

Sastanak je započeo u četiri oka, da bi se kasnije predsjednicima pridružili i suradnici. Planiran je susret sa premijerkom Jadrankom Kosor, te predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Sa Tadićem su u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj su ministri trgovine, prosvete i prostornog planiranja, Slobodan Milosavljević, Žarko Obradović i Oliver Dulić, kao i predsednik spoljnopolitičkog odbora Narodne skupštine Dragoljub Mićunović, a Tadić će u Zagrebu razgovarati i sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća i Srpskog kulturnog društva "Prosveta" prenosi B92.

Drugog dana posjete predsjednici Srbije i Hrvatske obratiće se učesnicima Biznis foruma u Hrvatskoj privrednoj komori, a zatim će posjetiti općinu Krnjak u Karlovačkoj županiji, u kojoj žive većinom Srbi i manastir Krka, najveći pravoslavni manastir u Hrvatskoj.

'Tadić dovodi 70 direktora srpskih kompanija' naslovio je tekst o ovoj posjeti hrvatski portal Danas.hr, koji piše kako će na Forumu sudjelovati predstavnici više od 120 tvrtki, a među 70-ak iz Srbije, su čelnici tvrtki Stylos group iz Novog Sada, Galenika, Transnafta Pančevo, Arcelor Mittel Distribution Serbia, McCann Erickson Public Relations, Cotrugli Business School, SP Lasta, Matos, Pleteks moda...

Ovo je peti put u posljednjih godinu dana da se susreću Josipović i Tadić. Dosad su to učinili u Opatiji, Bruxellesu, Pečuhu, Beogradu te Vukovaru.

B92 podsjeća da Tadić drugi put ovog mjeseca odlazi u Hrvatsku. Naime, on je 4. novembra boravio u Vukovaru, odavši počast žrtvama prethodnog rata na tlu bivše Jugoslavije. On je i tada razgovarao sa predsjednikom Hrvatske i premijerkom te susjedne zemlje. Tadić i Josipović, izvinuli su se za žrtve, Josipović za srpske u Paulin Dvoru, a Tadić za hrvatske na poljoprivrednom dobru Ovčara. Obojica su takođe izjavili da su spremni da nastave proces pomirenja. Zbog toga svjetski zvaničnici i mediji smatraju dvojicu predsjednika "političarima nove generacije", koji su spremni da na sebe preuzmu ispravljanje istorijskih grešaka.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije