Tadić: Razdvojit ćemo rezolucije

Radiosarajevo.ba
Tadić: Razdvojit ćemo rezolucije
Tadić: Pitanje rezolucije je "vrijednosno i moralno" (Arhiv)

Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je za „Politiku“ da rezolucije o zločinu u Srebrenici i o zločinima nad Srbima moraju biti razdvojene, ali da će obje biti usvojene u parlamentu.

Tadić: Rezolucijom se skida anatema s našeg naroda


"Moramo razdvojiti rezoluciju o Srebrenici i rezoluciju o srpskim žrtvama. Obje ćemo usvojiti. Svi doživljavamo patnju ličnih i nacionalnih žrtava, ali srpski narod i država će pokazati da saosjećaju i sa tuđim žrtvama", rekao je Tadić.

Predsjednik je dodao da je rezolucija o Srebrenici spremna i da će je Vlada Srbije razmatrati "u najskorije vrijeme".

On je dodao da je inicirao usvajanje rezolucije o Srebrenici jer smatra da to pitanje nije ni stranačko ni političko, već "vrijednosno i moralno".

"Ovom rezolucijom se skida i anatema sa našeg naroda, štiti naš nacionalni interes, i ona će biti potvrda da ne postoji kolektivna krivica i da svaki zločinac ima svoje ime i prezime", rekao je Tadić Politici i dodao da zločinci moraju biti kažnjeni zbog žrtava i njihovih porodica ali i zbog pomirenja naroda na Balkanu.

Tadić je ocijenio da samo takvom politikom Srbija može da brani pravo na sjećanje na svoje žrtve i da i na međunarodnom planu stekne kredibilitet za vođenje nacionalne politike.

Predsednik je rekao da nije ni očekivao da će ideja o rezoluciji biti dočekana sa odobravanjem, ali da će njeno usvajanje biti od koristi za narod i državu.

"Pozivam sve aktere na političkoj sceni Srbije da se uzdrže od strančarenja, zloupotrebe te teme, jezika mržnje i da pokušamo da postignemo konsenzus o tom vrijednosnom pitanju", rekao je Tadić.

Vekarić: Rezolucija nam je potrebna iz moralnih razloga (Foto: rfe/rl)

Vekarić: Bili smo nijemi kada se dešavala Srebrenica


Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ocijenio je u autorskom tekstu za list "Danas" da je rezolucija Skupštine Srbije u kojoj se osuđuje srebrenički zločin potrebna Srbiji iz moralnih razloga, kao i da bi odbranila i srpske žrtve u Bratuncu, Foči, Medačkom džepu i drugdje.

"Ona je potrebna nama iz moralnih razloga. Osuda zločina i poštovanje žrtava i njihovih porodica upravo bi nas razlikovalo od onih koji svoje zločine ne žele da osude", naveo je Vekarić.

On ističe da je poistovjećivanje Srebrenice sa Bratuncem i drugim zločinima nad Srbima obična zamjena teza, ali ne zato što su ovi drugi zločini bili manje užasni, već zato što izvinjenje Srbije za ono što se zove "naš zločin" jedino ima smisla.

"Mi smo zločine u Bratuncu, `Oluji`, `Bljesku` odavno i jednoglasno osudili. Bili smo nijemi tada kada se Srebrenica dešavala, nijemi smo i danas kada treba da kažemo jedno ljudsko i moralno `izvini`", naveo je Vekarić.

On je naveo i da je osuda zločina u Srebrenici i vanjskopolitički interes Srbije i međunarodna obaveza dodavši da je presuda Međunarodnog suda pravde "jasno osvijetlila pasivnu ulogu Srbije u trenutku dešavanja takvog zločina".

"Evropska Srbija treba da se distancira od zločina u Srebrenici. Da se Srebrenica i Bratunac više nikada ne bi ponovili, a buduće generacije u Srbiji živjele bez hipoteke prošlosti i tereta da njihovi preci `nisu učinili dovoljno da se spriječi genocid u Srebrenici`, rekao je Vekarić za Danas.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije