Tadić okupio Srbe iz regiona

Radiosarajevo.ba
Tadić okupio Srbe iz regiona

Osvježeno u 16:50

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa predstavnicima Srba iz regiona, javlja RTRS.

Srbija od svojih sunarodnika očekuje da budu lojalni građani država u kojima žive, ali istovremeno očekuje i od susjednih država da poštuju evropske standarde kada je riječ o pravima nacionalnih zajednica i očuvanju identiteta, jezika i kulture, izjavio je danas predsjednik Srbije Boris Tadić nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka i nacionalnih saveza Srba iz regiona.

"To pitanje smo posebno tretirali razumijevajući da ima država u kojima je potiskivan naš jezik i pismo, u kojima naša kultura nema pravo mesto i mi ćemo se u otvorenom dijalogu uvek boriti da naše pismo, jezik i kultura budu zaštićeni u svim zemljama u kojima živi naš narod", rekao je Tadić.

On je na konferenciji za novinare u zgradi predsjednika Srbije objasnio da je sastanak sa predstavnicima Srba iz regiona organizovan povodom Zakona o dijaspori i Srbima u regionu i da su na sastanku učestvovali i ministar dijaspore Srbije Srđan Srećković i predstavnici Ministarstva inostranih poslova.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji je učestvovao u sastanku, rekao je na konferenciji za novinare da je Zakon o dijaspori i Srbima u regionu na novi, evropski način regulisao odnose institucija Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu.

"Naša je želja da se srpsko nacionalno pitanje u punom demokratskom i evropskom kapacitetu istakne u svim sredinama i državama regiona. Smatramo to potpuno legitimnim i legalnim", rekao je Dodik.

Susretu su prisustvovati član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, predsjednik SP Petar Đokić predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Iz Hrvatske će sastanku prisustvovati Milorad Pupovac iz Samostalne srpske demokratske stranke.

"Pretpostavljam da će to biti sastanak na kojem će se razmatrati položaj Srba u zemljama u regiji, u ovom slučaju u Hrvatskoj, pitanja koja države treba da rješavaju kako bi se taj položaj unapredio, kao i, kako Srbi u regiji sami mogu pomoći da se odnosi između država unaprede i da budu podsticaj drugačijoj politici nego što je bila tokom devedesetih", izjavio je Pupovac Tanjugu uoči sastanka.

Pupovac je potvrdio da je u odnosima Srbije i Hrvatske u posljednje vrijeme došlo do "svojervrsne napetosti," čemu se, kako je dodao Srbi u Hrvatskoj ne raduju.

"Ona nije dobra jer ne može da doprinese rješavanju brojnih pitanja s kojima se susreću, bilo Srbi izbjeglice, bilo Srbi u Hrvatskoj, a bez čega nema napretka u rješavanju pitanja u regiji, prije svega pitanja Bosne i Hercegovine", naglasio je Pupovac.

Vezano:
Vlada RS ne odustaje od referenduma
Inzko: Strategija sukoba ne vodi ničemu

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije