Tadić: Očekivana i pravedna presuda

Radiosarajevo.ba
Tadić: Očekivana i pravedna presuda

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Haški tribunal postupio u skladu sa pravom, kada je izrekao presude trojici hrvatskih generala.
 
"Ukoliko imamo kazne primjerene zločinu koji je izvršen, onda imamo veće šanse i pretpostavke za pomirenje među građanima na prostoru Jugoistočne Evrope", rekao je Tadić.
 
On je dodao da je to moralno, ali i funkcionalno pitanje, jer ukoliko postoji dobra saradnja u regionu, onda i region, kao i zemlje u njemu, neće zaostajati za ostalim zemljama Evrope.
 
Tadić je naglasio da se ne bi udubljivao u ocjenu opravdanosti kazni, jer bi to bilo miješanje u rad Haškog tribunala i pravosuđa, a kao predsjednik Srbije principijelno uvijek izbjegava da se miješa u rad pravosudnih institucija i institucija Ujedinjenih nacija. 
 
Podsjetimo, Haški tribunal izrekao presudu hrvatskom generalu Anti Gotovini od 24 godine zatvora, a Mladenu Markaču od 18 godina. Ivan Čermak je oslobođen. Gotovina i Markač su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja Srba iz Hrvatske.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije