Tadić neće ući u vladu s Dačićem

Radiosarajevo.ba
Tadić neće ući u vladu s Dačićem

Nakon obavljenih razgovora sa Srpskom naprednom strankom (SNS), Nova demokratska stranka (NDS) Borisa Tadića se i dalje dosljedno drži stava da neće biti dio vlade u koju bi bila pozvana i Socijalistička partija Srbije (SPS), javlja Anadolu Agency.

NDS je danas saopštila da ukoliko bi SPS ušla u buduću vladu ne bi bilo moguće rješavati probleme oko kojih se tokom razgovora s SNS-om uglavnom složila da su centralni problemi društva.

"Dubokog smo uverenja da bi sa SPS-om u vladi ti problemi bili samo produbljeni i NDS ne želi da učestvuje u tome. Ovakvu odluku smo doneli spram našeg jedinstvenog i čvrstog stava kako i s kim je moguće doći do ostvarenja ciljeva i neophodnih rešenja za dalji razvoj Srbije", saopšteno je iz NDS-a.

Domete i karakter buduće srpske vlade odrediće i odabir koalicionih partnera jednako kao i odabir načina i pravca njenog funkcionisanja, ističu iz NDS-a, dodajući da ne žele da budu dio vlade za koju vjeruju da unaprijed sužava svoje domete izborom partnera,  koji ni na koji način ne mogu da doprinesu pozitivnom karakteru vlade.

Kako se ocjenjuje iz stranka čiji je lide bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, "takva, unaprijed ograničena vlada, ne bi bila u stanju da se nosi sa izazovima koji su pred nama, a koji se pre svega odnose na rešavanje gorućih ekonomskih problema, proces reformi i na predstojeće pregovore o članstvu u EU".

"Zbog vlade, u kojoj bi bili oni koji bi ušli u vlast po svaku cenu, najveću cenu bi na kraju platili građani Srbije. Ukoliko SPS bude pozvana da bude deo buduće vlade, NDS će, držeći se dosledno svojih stavova i principa, u narednom periodu biti proevropska, konstruktivna i snažna opozicija. U tom slučaju, smatramo da ćemo mnogo više moći da doprinesemo ostvarenju naših ciljeva iz pozicije dobre opozicije, nego kao deo loše vlasti", poručeno je iz te stranke uoči nastavka pregovora o formiranju vlade Srbije.

Za stranku na čijem čelu je aktuelni premijer Srbije i ministar policije u dva mandata, Ivica Dačić, ocjenjuju da je danas, nakon što je uspostavljen istorijski nacionalni konsenzus uvođenjem SPS-a u vladu 2008. godine, ta stranka, osim štetnog makijavelističkog pristupa politici, nema ništa da ponudi.

"Nijedna vlast u koaliciji sa SPS-om danas ne može biti dobra vlast", ukazano je iz partije Borisa Tadića.

Srpska napredna stranka (SNS) koja je na izborima 16. marta osvojila apsoutni većinu, 158 od 250 poslaničkih mjesta, održaće sjednicu na kojoj će biti nastavljeni razgovori o vladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije