Tadić najavio usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Tadić najavio usvajanje Rezolucije o Srebrenici
Memorijalni centar u Potočarima (Foto: Dado Ruvić/Reuters)

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu u intervju za RTRS da bi Rezolucija Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici trebala uskoro usvojena u Skupštini Srbiji.

Tadić ocjenjuje da bi usvajanje ove rezolucije trebalo dobiti podršku ne samo u Srbiji nego i u Republici Srpskoj. Međutim, usvajanje neće „naići na najveće moguće odobravanje“, smatra predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije je naglasio da se samo politikom koja podrazumijeva odavanje pošte tuđim žrtvama mogu braniti i sopstvene žrtve, navodeći da je donošenje rezolucije o Srebrenici obaveza Srbije prema Haškom tribunalu.

Svakog mjeseca grupa nevladinih organizacija se okuplja u Beogradu tražeći od predsjednika i Skupštine Srbije da 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Ja mislim da se boje, boje se gubljenja glasača i ovo definitivno pokazuje da je nacionalizam u porastu. Nema političke volje, želje i konsenzusa da se to uradi. Jedino ako budu morali pod pritiskom Evrope,” rekla je prilikom jednog od okupljanja Ljiljana Radovanović iz organizacije Žene u crnom, prenosi Blic.

Đukić-Dejanović: Nema zvanične inicijative

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je za ovaj dnevni list da u parlament nije stigla ni jedna zvanična inicijativa da parlament usvoji rezoluciju o genocidu koji je počinjen u Srebrenici 1995. godine.

"Lično bih podržala svaku rezoluciju koja osuđuje ratne zločine, uključujući i Srebrenicu. Po mom mišljenju, nije dovoljno da samo Srebrenica bude uključena u nju", kazala je Đukić Dejanović.

Susjedne Hrvatska i Crna Gora usvojile su rezoluciju Evropskog parlamenta, a Bosna i Hercegovina još uvijek nije. Evropski parlament je rezoluciju usvojio u januaru 2009., te pozvao sve zemlje članice, kao i zemlje Zapadnog Balkana da rezolucije usvoje u svojim parlamentima.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije