Tadić: I Srbija i Hrvatska mogu povući tužbe

Radiosarajevo.ba
Tadić: I Srbija i Hrvatska mogu povući tužbe
Srbijanski i hrvatski predsjednik tokom Centralnoevropskog samita (Foto: Reuters)

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je izjavio kako je Srbija Međunarodnom sudu pravde u Haagu morala uputiti odgovor na tužbu Hrvatske za genocid i uložiti protutužbu, te istaknuo kako još uvijek ima vremena da obje zemlje povuku svoje tužbe.

Tadić je, u izjavi koju su prenijeli beogradski mediji, kazao kako je Srbija to "na žalost" morala učiniti te da je duboko uvjeren da postoji politički i pravni prostor za odustajanje od tužbe i protutužbe i za razumno rješenje toga spora, prenosi Hina.

Tim se stajalištem, kako je rekao, želi izbjeći konfrontiranje država jer to nikome nije u interesu.

Obraćajući se na srbijanskoj ambasadorskoj konferenciji, Tadić je ocijenio kako bi bilo bolje da je pravda za žrtve i njihove obitelji tražena u redovnim sudskim postupcima, a ne "konfrontiranjem" država.

Pravni zastupnici Srbije u ponedjeljak su Međunarodnom sudu pravde u Haagu podnijeli tužbu protiv Republike Hrvatske za genocid nad Srbima, što ga je Hrvatska po tvrdnji Srbije izvršila tokom rata od 1991. do 1995.

Srbija je time odgovorila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u julu 1999. godine.

Srbijanski stručnjak za međunarodno pravo i sveučilišni profesor Vojin Dimitrijević u utorak je ocijenio da bi u svrhu rješenja tog problema srbijanske vlasti trebale pričekati kraj predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i onda pregovarati s Hrvatskom.

Dimitrijević je, u razgovoru beogradskom dnevniku "Politici" kazao kako bi brzo po završetku hrvatskih izbora srbijanske vlasti trebale započeti pregovore o povlačenju tužbe i protutužbe uz traženje drugih načina za poboljšanje odnosa i naknadu štete žrtvama, prenosi Fena.

Josipović: Srbija nema izgleda s kontratužbom
Tomuschat: Međusobne tužbe su loš put
Srbija: Liberalna stranka protiv tuženja Hrvatske za genocid
Srbija: Danas podnošenje kontratužbe protiv Hrvatske

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije