Svjetske agencije o inauguraciji Nikolića

Radiosarajevo.ba
Svjetske agencije o inauguraciji Nikolića

Svjetske agencije sinoć su izvještavale o inauguraciji predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, ističući da regionalni lideri, osim crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, nisu došli u Beograd, zbog Nikolićevih izjava koje bude sumnju u njegove "proklamovane ciljeve za pristupanje EU", prenosi Tanjug.

Iako pozvani, predsjednici Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije - "balkanskih država koje su bile uvučene u krvavi raspad bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka, izbjegli su svečanost inauguracije u Beogradu", prenijela je agencija AP. Američka agencija je podsjetila da je Nikolićnegirao da je "masakr u Srebrenici tokom kojeg su snage bosanskih Srba ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u 1995, bio genocid".

"Bivše jugoslovenske komšije" također su ljute zbog Nikolićeve izjave da jeVukovar, uništen od strane srpskih snaga tokom rata za nezavisnost Hrvatske u devedesetim godina prošlog vijeka, zapravo srpski grad", dodaje AP. Takve Nikolićeve izjave probudile su strah da je njegova iznenađujuća pobjeda u drugom krugu predsjedničkih izbora "prijetnja po posljeratno pomirenje na Balkanu", što je ključni uslov da Srbija postane članica EU, dodaje AP.

Agencija France presse navodi da je Nikolić bio "žestoko kritikovan u inostranstvu" zbog izjava koje je dao u vezi sa Srebrenicom i da je "naljutio Zagreb zbog izjave o ratu 1991-1995. između Hrvatske i pobunjenih Srba podržanih iz Beograda". Francuska agencija je navela da bojkot prijema od strane regionalnih šefova država pokazuje koliko su Nikolićeve izjave poremetile osjetljive odnose sa susjedima.

Britanska agencija Reuters je također primijetila izostanak regionalnih lidera između ostalih i predsjednika Albanije i navela da je razlog "nekoliko kontroverznih Nikolićev komentara poslije njegovog izbora prije tri sedmice".

"Nikolić je na probi, uz osudu njegovog komentara o Srebrenici, najtežeg masovnog ubistva u Evropi od Drugog svjetskog rata", navodi britanska agencija.

Radio Slobodna Evropa navodi je inauguracija Nikolića "prošla bez regionalne podrške" i dodaje da je svečanosti prisustvovalo oko 1.200 zvanica, među njima i bivši srpski predsjednik Boris Tadić, kao i da se nekoliko sati prije ceremonije Nikolić sastao s komesarom EU za proširenje Stefanom Fueleom, koji je govorio i na inauguraciji.

"Svečanost je prošla u sjenci regionalne podjele koju je svojim izjavama isprovocirao sam Nikolić, a zbog čega je zanimljiviji bio odgovor na pitanje ko nije došao, nego ko jeste", navodi Radio Slobodna Evropa. Radio ističe da predsjednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tirk nisu došli zbog Nikolićevih spornih izjava, isto je postupio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dok je bez zvaničnog objašnjenja izostao predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov.

U Beograd je stigao crnogorski predsjednik Vujanović i član Predsjedništva BiH iz reda srspkog naroda Nebojša Radmanović, kao i lider Republike Srpske Milorad Dodik.

"Nikolić, iako je poslednjih godina u zemlji i izvan nje prihvaćen kao proevropski političar, ne može se lako odvojiti od svoje radikalske prošlosti", zaključuje Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije