Svjedoku dozvoljeno da se izljubi sa Šešeljem

Radiosarajevo.ba
Svjedoku dozvoljeno da se izljubi sa Šešeljem

Specijalno pretresno vijeće Haškog tribunala dozvolilo je danas svjedoku Zoranu Dražiloviću da se rukuje i izljubi sa optuženim Vojislavom Šešeljem, što je potpuno neuobičajeno ponašanje u sudnicama.

Dražilović je, na kraju svjedočenja na drugom suđenju Šešelju za nepoštivanje suda, zamolio sudije da se pozdravi sa svojim partijskim šefom, rekavši da ga nije vidio "više od osam godina, osim na televizijskim ekranima".

"Molim vas, sudije, to bi mi mnogo značilo", rekao je Dražilović.

Predsjedavajući sudija O-Gon Kwon rekao je najprije da o tome ne odlučuju sudije, već obezbjeđenje, te da svjedok može da se kratko obrati optuženom. Na ponovljenu molbu Dražilovića, sudija Kwon odobrio je fizički kontakt. Dražilović je ustao sa mjesta za svjedoke, prišao Šešelju i oni su se rukovali i izljubili.

Dražilović je drugi svjedok u postupku za nepoštivanje suda koji je protiv Šešelja pokrenut u februaru ove godine. I on je, kao i prethodni svedok, DS-1, potvrdio da je sam objavio svoj identitet.

Šešelj je optužen da je u jednoj od svojih knjiga objavio informacije na osnovu kojih je moguće utvrditi identitet 11 zaštićenih svjedoka, kršeći time nalog vijeća o povjerljivosti.

Narednom svjedoku odbrane dat je pseudonim DS-2 i mjere zaštite lika i glasa. I svjedok i Šešelj tražili su da se zaštitne mjere ukinu, a svjedok je odbio da svjedoči pod zaštitinim mjerama. Stav vijeća bio je da ono ne može da ukine nalog koji je izdalo neko drugo vijeće. Rasprava o tome kako riješiti ovo pitanje trajala je oko pola sata, nakon čega su sudije konstatovale da "ne mogu ništa drugo da urade, osim da svjedoka puste da ode".

Šešelj nije pristao na prijedlog da se obrati sudskom vijeću koje je izdalo nalog o povjerljivosti, sa zahtjevom da se zaštitne mjere, date svjedoku za neko drugo suđenje ukinu, niti na prijedlog da DS-2 da iskaz danas, a da se po donošenju odluke o ukidanju zaštitnih mjera, njegov iskaz objavi.

"Načelni stav pretresnog veća bio je da svaki svjedok može da odluči hoće li da se objavi njegov identitet i ja ne mogu da rizikujem da to vijeće donese novu odluku kojom će odustati od tog načelnog stava", izjavio je Šešelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije