Svjedokinji savjetovano da uljepša iskaz

Radiosarajevo.ba
Svjedokinji savjetovano da uljepša iskaz

Današnji nastavak suđenja bivšem hrvatskom premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu i ostalim optuženim u aferi Fimi medija obilježili su iskazi lica koja su radila za HDZ i dobijala isplate do 200 eura na crno, ali i tvrdnja jedne svjedokinje da joj je Sanaderov advokat Čedo Prodanović savjetovao da uljepša iskaz na sudu.

Ida Kavelj, koje je 2007. radila u Gradskom odboru splitskog HDZ-a a kasnije i u vladi, izjavila je da joj je Prodanović u subotu, kao i ostalima trima koleginicama iz kancelarije, podijelio njihove ranije iskaze, a koleginici Željki Canjugi rekao da u iskazu može ublažiti jednu tvrdnju tako da kaže da je sve išlo preko sekretarijata stranke i generalnog sekretara Ivana Jarnjaka.

Uz Idu Kavelj, svjedočila je i Ljerka Miletić, koja je takođe za naknadu radila u HDZ-u i koja je rekla da im je Prodanović savjetovao da kažu ono što su ranije rekle i da nema ništa sporno u tome što su se sastali.

Prodanović je reagovao ističući da ga kao Sanaderovog advokata i komšiju policija stalno prati i da ne bi zvao četiri svjedokinje da je htio da radi nešto nedozvoljeno.

Sanaderu se krše ljudska prava

Sanader, koji na suđenja odskora dolazi iz zatvora nakon što je osuđen na 10 godina za ratno profiterstvo i dobijanje mita od mađarska kompanije Mol, izjavio je da mu se sistematski krše ljudska prava, odnosno da nema prava na pravednu odbranu jer prate njegove advokate.

U aferi "Fimi media", Sanader i njegovi bliski saradnici optuženi su za stvaranje crnog fonda u koji je ušlo 70 miliona kuna iz državnih preduzeća. Osim Sanadera, krivicu nisu priznali bivši portparol HDZ-a i vlade Ratko Maček i HDZ koji se kao stranka našao na optuženičkoj klupi.

Krivicu su priznali bivši HDZ-ov šef finansija Mladen Barišić, bivša šefica računovodstva Branka Pavošević i Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije po kojoj je afera i dobila ime.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije