Švedski sud u bh. susjedstvu ispituje Irance koji su se borili protiv Homeinija

0
Radiosarajevo.ba
Švedski sud u bh. susjedstvu ispituje Irance koji su se borili protiv Homeinija
Foto: EPA-EFE / Protesti u Iranu

Šestero švedskih sudija ispitat će idućih dana u Albaniji sedmoricu svjedoka ubistava nekoliko hiljada pripadnika organizacije Mudžahedin el Kalk (MEK), a koja već godinama pokušava svrgnuti teokratsku vladu u Teheranu.

Pripadnici MEK-a, prozvani 'narodni mudžahedini', pomogli su u svrgavanju šaha u Iranu, a uz pomoć SAD pronašli su utočište u Albaniji nakon što su poslije razlaza s iranskim vlastima ratovali na strani Iraka i režima Sadama Huseina.

Zbog rastućeg iranskog utjecaja u Iraku, njihova sigurnost je ugrožena jer ih Teheran smatra izdajicama pa je pokrenuo lov na njih.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Tportal donosi priču o organizaciji koja se od 2013. godine skriva u bh. susjedstvu, a koje nerado govori o tome.

Sudije i tužitelji zaputili su se u Albaniju nakon što je Švedska prije dvije godine na štokholmskom aerodromu Arlanda uhapsila nekadašnjeg visokopozicioniranog iranskog dužnosnika Hamida Nourija, optuženog za ubistva, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Nouri je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća bio zamjenik tužitelja u teheranskom zatvoru Gohardašt, u kojem je, pri kraju Iračko-iranskog rata 1988. godine, po naredbi ajatolaha Homeinija ubijeno 5.000 političkih zatvorenika.

Mnogi od njih bili su pripadnici MEK-a te su zbog svojih zasluga u svrgavanju diktature nekadašnjeg iranskog šaha Reze Pahlavija dobili naziv 'narodni mudžahedini'.

Pripadnici ljevičarskog MEK-a pridružili su se potkraj 70-ih godina Homeinijevoj Islamskoj revoluciji radi svrgavanja šaha te su slovili kao neustrašivi borci koji nisu prezali ni od samoubilačkih napada na šahove snage sigurnosti, ali i predstavništva zapadnih kompanija u Iranu koje su obilato pomagale Rezi Pahlaviju.

No nakon što je srušen šahov režim, a na vlast iz pariškog egzila došao ajatolah Ruholah Homeini, MEK je proglašen neprijateljem.

Ostatak priče pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije