Švedska pozvala Srbiju da preda kandidaturu za EU

Radiosarajevo.ba
Švedska pozvala Srbiju da preda kandidaturu za EU

Švedski premijer Fredrik Rajnfelt rekao je sinoć da će mu predsjednik Srbije Boris Tadić u utorak, 22. decembra, predati kandidaturu Srbije za članstvo u EU.

Premijer Švedske, koja predsjedava EU, rekao je da je "Srbija napravila istorijski korak odlučivši da aplicira za članstvo u EU".

"Sa zadovoljstvom ću primiti predsjednika Srbije Borisa Tadića u Stokholmu, 22. decembra, kada će zahtjev za članstvo i zvanično biti podnesen", rekao je švedski premijer.

Predsjednik Tadić otputovaće u Stokholm, potvrđeno je Radio-televiziji Srbije u Kabinetu predsjednika Srbije.

Vlada Srbije odlučila je u subotu da podnese kandidaturu za članstvo u EU, onog datuma koji odredi predsjedavajuća EU, Švedska.

Vezano: Srbi, Makedonci, Crnogorci od danas putuju bez viza

Šta podrazumjeva kandidatura

Kandidatura za članstvo u EU prvi je korak u procesu evropske integracije poslije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a podnosi se obično po njegovom stupanju na snagu ili tokom procesa ratifikacije.

Rok za odgovor iz Brisela nije precizno definisan i zavisi od zemlje kandidata, ali je, sudeći po praksi iz regiona, najmanje godinu dana.

Svjetski mediji o kandidaturi

Zapadni mediji prenijeli su vijest da su predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković potpisali zahtjev za podnošenje kandidature za članstvo Srbije u EU

Mediji naglašavaju da je Srbija ove godine mnogo uradila na polju evroinegracija. Radio Deutche Welle donosi pregled procesa približavanja Srbije Uniji u ovoj godini, naglašavajući da je 2009. "prema riječima i evropskih i srpskih zvaničnika, bila jedna od najuspješnijih kada su u pitanju evrointegracije ove zemlje".

srna/b92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije