Crna Gora i zvanično ušla u NATO

Radiosarajevo.ba
Crna Gora i zvanično ušla u NATO
Twitter / Vlada Crne Gore
Nakon što je crnogorska delegacija predala instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora podsekretaru SAD-a Thomasu Shannonu, Crna Gora je i formalno postala 29. članica NATO saveza.

Ovom prilikom, javnosti se obratio Shannon, koji je kazao da su na putu ulaska Crne Gore u NATO svi dali svoj doprinos, te da je ovo historijski dan za NATO i Crnu Goru, prenosi RTCG.

"Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme, a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi", naveo je Shannon.

Shannon je dodao da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu, da su SAD posvećenje poštovanju članu 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je današnji datum veliki dan za Crnu Goru.

"Nakon sto godina kada smo izbrisani s političke mape Europe i 11 godina od povratka nezavisnosti danas postajemo dio najmoćnijeg saveza u historiji. Članstvo u NATO znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD-u na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO", kazao je Marković.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je da posvećenost savezu ostaje jaka u svim članicama, te da je pristupanje Crne Gore dobro za stabilnost kako ove države tako i Balkana.

"Danas Crna Gora pristupa savezu i sjedi s nama za stolom s jednakim pravima. Crna Gora donosi hrabrost i posvećenost svog naroda u NATO što je i posvećeno u misijama u kojima smo učestvovali. Ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da ukoliko se posvete reformama mogu postati članice", zaključio je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije