Sve više Crnogoraca ide na porodiljsko odsustvo

Radiosarajevo.ba
Sve više Crnogoraca ide na porodiljsko odsustvo

U Crnoj Gori sve više muškaraca koristi porodiljsko odsustvo s posla, radi njegovanja bebe, piše Tanjug.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ove zemlje saopšteno je da plaćeno odsustvo sada koristi 111 Crnogoraca, pet više nego 2013. godine. Lani je pravo na porodiljsko odsustvo u Crnoj Gori koristilo nešto manje od 10.000 žena.

Prema objavljenim podacima, Cetinjani i Kolašinci još oklijevaju da uzmu odsustvo sa posla radi njegovanja bebe, jer u tim opštinama nema ovakvih slučajeva, dok ih je najviše u Bijelom Polju i Pljevljima.

Poređenja radi, prema najnovijim dostupnim podacima u Srbiji je u 2013. pravo na roditeljsko odsustvo koristilo 30, a u Hrvatskoj 15 očeva. U razvijenijim zemljama Evrope očevi su spremniji da koriste roditeljsko odsustvo, mada se i tamo uočavaju razlike.

Na Islandu čak u 91 posto slučajeva porodiljske odsustvo uzimaju očevi, a u Švedskoj ih je 85 procenata. U Njemačkoj samo 15 posto očeva koristi pravo na odsustvo s posla zbog prinove u kući, ali ipak više nego u Velikoj Britaniji gdje to čini tek osam posto muškaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije