Svaka deseta diploma nevažeća

Radiosarajevo.ba
Svaka deseta diploma nevažeća

Svaka deseta diploma u Srbiji je nevažeća, pokazala je jedna od posljednjih provjera Republičke prosvjetne inspekcije Srbije.

Načelnik Republičke prosvjetne inspekcije Velimir Tmušić rekao je da se falsifikuju ne samo diplome visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta, već i najuglednijih univerziteta, beogradskog i novosadskog.

Prema njegovim riječima, najveći problem predstavljaju izdvojena odjeljenja fakulteta, čija kontrola će u ovoj godini biti prioritet. Većina nema dozvolu za rad, otvaraju se po cijeloj zemlji i nemaju potrebne uslove za rad, pišu današnje Večernje novosti.

"Kolege iz Republike Srpske saznale su, na primer, da jedan privatni beogradski univerzitet drži časove u kafani u Banjaluci. Zatekli su 40 studenata i profesora, prekinuli nastavu i pisali prijavu. Na kraju je uprava univerziteta donela dokaze da su svi ti studenti upisani u Beogradu, a časove u Banjaluci nazvali su ekskurzijom. Nismo im mogli ništa iako nisu bili u pravu", rekao je Tmušić.

Profesor Pravnog fakulteta i predsjednik Savjeta Univerziteta u Beogradu Simo Avramović rekao je da je falsifikovanje diploma na državnim fakultetima, ipak, rjeđa pojava, jer su stepeni zaštite ovog dokumenta takvi da je njeno krivotvorenje komplikovano koliko i štampanje lažnih novčanica.

"Na fakultetima je to nemoguće uraditi. Falsifikati nastaju negde drugde. Fakulteti imaju elektronsku obradu podataka, a diplome se štampaju sa sedam nivoa zaštite, i to u Zavodu za izradu novčanica", rekao je Avramović. On naglašava da se, za razliku od diploma, često falsifikuju uvjerenja o završenom fakultetu, koja su štampana na običnom papiru.

Iz Elektroprivrede Crne Gore stigao je zahtjev da provjere 2.000 školskih i fakultetskih diploma njihovih zaposlenih, dobijenih u Srbiji, i ispostavilo se da je čak 200 bilo falsifikovano ili ih je izdala nepriznata institucija, navodi beogradski list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije