Susret Nikolić-Josipović: Nova stranica u odnosima Srbije i Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Susret Nikolić-Josipović: Nova stranica u odnosima Srbije i Hrvatske

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je tokom današnje posjete Subotici, gdje je boravio zajedno sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, da se otvara nova stranica knjige u odnosima između Srbije i Hrvatske, a koju niko prije njih nije usudio da otvori, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete dvojice predsjednika Osnovnoj školi Matija Gubec u Tavankutu kod Subotice, Nikolić je, obraćajući se učenicima koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i učenicima škola u Vojvodini, koji slušaju predmet hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture, rekao da budućnost odnosa srpske i hrvatske djece mora da bude neopterećena onim što smo ''doživjeli mi i naši stari".

"Nadam se da ćemo neku sledeću posetu završiti u nekom mestu gde žive Hrvati i gde će izneti svoje probleme. Nadam se da naredni put neće biti nikakvih problema, jer je Srbija država koja će hrabro i odlučno rešavati probleme ne obazirujući da li će to nekome da zasmeta", rekao je Nikolić, prenijela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Hrvatski predsjednik je izrazio uvjerenje da se otvara nova stranica u odnosima Srbije i Hrvatske i rekao da Srbija i Hrvatska moraju pružiti svojim građanima sve uslove bez obzira da li su Srbi, Hrvati ili neke druge nacionalnosti, da napreduju, njeguju svoju tradiciju, običaje i kulturu.

"Ovaj dan i dobre želje predsjednika Nikolića su znak optimizma da sve ružno što se dešavalo više neće biti, da će ljubav, prijateljstvo biti snaga koja će nas voditi u životu. Mi vjerujemo da vam možemo pružiti sretno djetinjstvo", poručio je hrvatski predsjednik.

Nikolić i Josipović su se jutros u zgradi Predsjendištva Srbije sastali su se sa srpskim i hrvatskim privrednicima.

Kako je saopšteno iz Službe za saradnju s medijima, tokom sastanka sa privrednicima postignuta je saglasnost da Srbija i Hrvatska imaju kompatibilne ekonomije i da bi ekonomska saradnja morala biti što bolja, jer bi to bio pozitivan signal za strane investitore koji su spremni da ulažu u naš region.

"Učesnici skupa saglasili su se da je sastanak svakako bio najvažniji segment dvodnevne posete hrvatskog predsednika, upravo zbog toga što bi u toj oblasti morale da postoje određene smernice za bolji život svih građana Srbije i Hrvatske, piše u saopštenju.

Tokom jučerašnji zvaničnih susreta Nikolića i Josipovića konstatovano je da je u odnosima Srbije i Hrvaske postignut izvestan napredak, ali da mađusobne tužbe za genocid kao niz drugih neriješenih pitanja opterećuju odnose dvije zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije