Supruga splitskog kapetana koji je osuđen na zatvor u Turskoj: "Znate li šta nam je rekao sudac?"

1
Radiosarajevo.ba
Supruga splitskog kapetana koji je osuđen na zatvor u Turskoj: "Znate li šta nam je rekao sudac?"
Foto: Facebook / Marko Bekavac

Katja Bekavac, supruga hrvatskog pomorskog kapetana Marka Bekavca (61) iz Splita koji je u ponedjeljak, 16. septembra, nepravomoćno osuđen na kaznu od 30 godina zatvora, govorila je za novinare kako je izgledalo suđenje.

"Jadno i tužno. Sudac koji je osudio Marka na 30 godina zatvora imenovan je sucem dva dana prije ročišta u julu. I sam je rekao na tom ročištu kako nije imao vremena proučiti slučaj te da će poduzeti dodatnu istragu, naročito u vezi s drogom koja je otkrivena u Kolumbiji i tim vrećicama kokaina koje su imale oznaku Kaiser sport. Ali ništa od toga se nije dogodilo. U ponedjeljak je izrekao presudu i još uvijek sam u šoku i ne mogu vjerovati", rekla je Katja Bekavac.

Bekavac je optužen nakon što je na njegovu brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain. U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od oktobra prošle godine kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Emotivna poruka Damira Džumhura: "I dalje smo najbolja i najuspješnija reprezentacija naše države"

Emotivna poruka Damira Džumhura: "I dalje smo najbolja i najuspješnija reprezentacija naše države"

Tada je uhapšeno deset pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Brodu Phoenician M je dozvoljeno isplovljavanje s preostalom posadom.

Osam članova posade u ponedjeljak, 16. septembra, oslobođeno je i odmah pušteno iz pritvora, dok su osuđeni jedino Bekavac i prvi časnik.

"Tragedija. S Markom sam uspjela popričati nekih desetak minuta, ohrabriti ga. Pitala sam i advokata na temelju čega su ga osudili, a on mi je rekao da dokaza nema. Jer, prema turskom zakonu, maksimalna kazna je od 20-30 godina ili oslobađajuća presuda. Treće mogućnosti nema. On je osuđen zbog namjere, ali evidentno je da nikakve namjere nije bilo po kojoj je osuđen zbog zapovjedne odgovornosti. Ništa nije obrazloženo i dokazano. To je bilo jedno izuzetno nepravedno suđenje", kaže gospođa Bekavac za Jutarnji.

"Marko ne da je bio u šoku, nego se 'zaledio' i tako su ga odveli iz sudnice. Mislila sam da će zanijemiti. U glavi mi je još uvijek kao da se sudbina s njim okrutno poigrala jer on je čovjek kojem je čast na prvom mjestu", prebire dojmove njegova supruga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije