Sukob u Kosovskoj Mitrovici: Ponovo korišten suzavac

Radiosarajevo.ba
Sukob u Kosovskoj Mitrovici: Ponovo korišten suzavac

Pripadnici specijalnih snaga EULEKS-a ponovo su upotrijebili suzavac da bi spriječili sukob Srba iz naselja Brđani s Albancima koji su započeli obnovu svojih kuća u tom mjestu na sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Čula se i rafalna paljba, ali se još ne zna s koje je strane pucano, prenosi FTV.

Povrijeđenih nije bilo, a Srbi su najavili da će nastaviti s protestima sve dok se ne obustavi renoviranje kuća u tom dijelu Mitrovice. U tom dijelu Kosovske Mitrovice i danas je pojačano prisustvo EULEKS-a i Kosovske policijske službe. Situacija je trenutno mirna, a na okolnim brdima raspoređeni su i vojnici KFOR-a koji nadgledaju situaciju.

Kosovski Albanci jučer ujutro su započeli obnovu kuća u tom naselju iza takozvane žute linije, za koju Srbi tvrde da pripada sjevernom dijelu Mitrovice. Krajem prošle godine u sukobu koji je eskalirao u naselju Brđani povrijeđeno je pet Srba.

Tuča izmedu Srba i Albanaca izbila je kada je nekoliko Albanaca u pratnji KFOR-a došlo u taj dio grada želeći da počne obnovu svojih kuća koje su stradale tokom sukoba 1999. godine.

RTVFBiH/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije