Suđenje Biljani Srbljanović (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Suđenje Biljani Srbljanović (VIDEO)


Pred sudijom za prekršaje u petak ujutru, 22. maja, pojavit će se konačno dolijali kriminalac po imenu Biljana Srbljanović, optužena da je „kršila javni red i mir”, piše Petar Luković za e-novine.

Za ovo krivično delo predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do 60 dana a optužena je obaveštena je da će, ukoliko se ne pojavi na ročištu 22. maja 2009. godine, biti „prinudno privedena”.

Prvog marta 2008. godine Biljana Srbljanović je bila jedna od gostiju „Peščanikove” promocije u Pančevu. Promociju su nasilno pokušali da prekinu pripadnici profašističkog udruženja Dveri srpske. U tome ih je sprečila publika, koja ih je izbacila napolje. Prema rečima direktora Doma omladine Pančevo Radiše Stanišića, tokom promocije „Peščanika” u Pančevu stigla je anonimna dojava da je u sali postavljena bomba. Organizatore promocije policija je obavestila da je tokom te večeri sprečen pokušaj tridesetak članova desničarskih organizacija iz Beograda da dođu na promociju „Peščanika”. Automobili u kojima su se nalazili zaustavljeni su na putu za Pančevo i vraćeni nazad za Beograd.

Podsećanje da je „Peščanik” do sada održao 87 promocija širom Srbije na kojima je prisustvovalo više od 20.000 ljudi i nekoliko stotina policajca u maricama i opremi za razbijanje demonstracija ili u kožnim jaknama – samo je slika i prilika ovdašnje Srbije, u kojoj je sasvim prirodno da na tribine „Peščanika”, kao u Aranđelovcu ili Futogu, upada fašistički ološ, nakazno sakriven iza „patriotizma”, sablasno spreman da nasiljem kazni svako „izdajničko mišljenje”.

Samim tim, krivična prijava protiv književnice Biljane Srbljanović ima značaj državne poruke: borba protiv fašizma, naročito verbalna, a posebno na tribinama „Peščanika”, smatraće se krivičnim delom. Policajci koji su ispisali ovu prijavu savršeno dobro osetili su kurs i puls Vlade Srbije: ko dira u Dveri – kao da je dirnuo u zenicu SrBstva, piše Luković.

"Peščanik" u Pančevu




Više

e-novne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije