Sud u Hrvatskoj kaznio ženu zbog prodaje nošene odjeće na Facebooku

Radiosarajevo.ba
Sud u Hrvatskoj kaznio ženu zbog prodaje nošene odjeće na Facebooku
Facebook / Ilustracija

Prodaja rabljene odjeće preko Facebooka, ženu inicijala M. I. iz Pitomače stajat će više od 70.000 kuna (oko 17.500 maraka), koliko je kaznio Općinski sud u Virovitici.

Nepravomoćno osuđena M. I. tri godine je putem Facebooka oglašavala i prodavala rabljenu odjeću.

Tako je 2017. godine uprihodila 6.181 kunu (oko 1.550 KM), 2018. godine malo više od 21.000 kuna (oko 5.100 KM), a u 2019., od januara do marta čak 43.322 kune (oko 11.000 KM), prenosi Index.

Tada su njenoj raboti na kraj stale združene snage Državnog inspektorata Hrvatske i Carinske uprave Hrvatske.

U prekršajnom nalogu optužili su je da je preko Marketplacea (Tržnice) na Facebooku prodavala odjeću, a novac je primala na račun otvoren u ime maloljetne kćeri. Uz to, M. I. nije imala kompaniju ni obrt registriran za trgovinu.

Tužitelji su proučili sve transakcije na tekućem računu maloljetne kćeri te zaronili u prepisku elektronskom poštom i poruke na Facebooku u kojima su specificirane sve nezakonite prodaje i sudu bez ikakve sumnje dokazali da je M. I. prodavala robu a da nije registrirana za trgovačku djelatnost.

Nema veze što se radi o polovnoj robi.

"To što okrivljenica u pisanom prigovoru na Prekršajni nalog i ranije u komunikaciji s Državnim inspektoratom navodi da se radi o "polovnoj robi", nije od utjecaja na obilježje prekršaja", nemilosrdan je bio sudija Saša Vujanović s Općinskog suda u Virovitici.

Na ročišta optužena M. I. nije dolazila. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije