'Stvorite novi JAT ili svi propadate'

Radiosarajevo.ba
'Stvorite novi JAT ili svi propadate'


Zračni prijevoznici s područja bivše Jugoslavije – Croatia Airlines, Jat, Adria Airways, BH Airlines i Montenegro Airlines – trebali bi se ujediniti ako žele opstati na tržištu. Ideju zagovara glavni sekretar Europskog udruženja za zračni prijevoz (AEA) Ulrich Schulte-Strathaus.

Stručnjak Schulte-Strathaus smatra da su lokalne aviokompanije premale da bi uspješno pratile tržišnu utakmicu te ističe da je nekadašnje zajedničko jugoslavensko zrakoplovno tržište rascjepkano, a nacionalni prijevoznici premali i neučinkoviti.

Croatia Airlines, Jat, Adria Airways, Montenegro Airlines i BH Airlines zajedno na godišnjem nivou prevezu oko pet miliona putnika. A toliko je isto JAT prevozio na kraju 80-ih kad je bio nacionalni prijevoznik bivše Jugoslavije. Zajednička flota aviokompanija broji 50 aviona

Zalaže se za regionalno rješenje, odnosno regionalnu kompaniju koja bi djelovala globalno, pokrivala bi lokalne potrebe i povezivala se s inozemstvom preko međunarodnih zrakoplovnih čvorišta.

„(...) izazov u jugoistočnoj Europi posebno je velik jer je tržište doista vrlo fragmentirano. Ograničavajući faktor su antitrustni zakoni, a to ni politički neće biti lako, ali zahtijeva legitimno jaču suradnju kako bi se bolje iskoristile sinergije i stvorila win-win situacija za regiju“, kazao je Ulrich Schulte-Strathaus u razgovoru za Večernji list.

Na direktno pitanje smatra li da bi se nakon 20 godina mogla obnoviti neka verzija JAT-a, tadašnjeg zajedničkog prijevoznika, Schulte-Strathaus je odgovorio:

„Da, ali to zahtijeva izuzeće antitrustnih zakona. Politički je i sjedište nove kompanije važna tema.“

Slovenci spajaju avio-kompanije bivše Jugoslavije

A avioprijevoznici s prostora bivše Jugoslavije u nezavidnoj su situaciji. Svi posluju s milionskim gubicima i svima prijeti opasnost da završe u stečaju kao mađarski Malev, a da njihove linije onda preuzme neka velika aviokompanija kao što je to učinila Lufthansa u Mađarskoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije