Studentski prosvjedi su trend

Radiosarajevo.ba
Studentski prosvjedi su trend

Slovenski ministar školstva, Igor Lukšič izjavio je da su prosvjedi studenata, započeti 23. novembra na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, dio svjetskog trenda i da je vlada Boruta Pahora za mladu populaciju učinila mnogo. 

"Vlada će ove godine podijeliti 65.000 stipendija učenicima i studentima, što je 20.000 više nego prije tri godine", rekao je Lukšič na konferenciji za novinare. 

Uz ocjenu da bolonjska reforma u Sloveniji nije uspjela, studentske udruge postavile su zahtjev da studij za sve studente bude besplatan i da svi dobiju stipendije bez obzira na socijalni status ili uspjeh. 

Lukšič je izjavio da ga ne čude prosvjedi studenata i da predstavljaju normalnu reakciju mladih na krizu i zabrinjavajuće pojave koje je donio financijski kapitalizam.

Lukšič je dodao kako misli da kritike mladih zbog troškova studija nisu usmjerene na sadašnju vladu nego možda na buduću ako bi ona pokušala uvesti bitno više školarine, kako se to dogodilo nakon nastupa konzervativne vlade u Velikoj Britaniji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije