Studenti blokirali Filozofski fakultet u Ljubljani

Radiosarajevo.ba
Studenti blokirali Filozofski fakultet u Ljubljani

Nekoliko stotina studentskih aktivista je zauzelo predvorje i neke predavaonice Filozofskog fakulteta u Ljubljani, izražavajući prosvjed protiv organizacije i kvalitete studija te materijalnih prilika studenata.

Miha Kordiš, jedan od vođa prosvjeda iz organizacije "Mi smo sveučilište" izjavio je da studenti zahtjijevaju više utjecaja na ono što se događa na fakultetu, bolji sistem stipendiranja i besplatno obrazovanje. Izrazio je i kritike na račun Bolonjske reforme, izjavivši da je samo postigla da smanji kvalitet nastave i poveća obaveze studenata.

Organizatori prosvjeda upozoravaju i na komercijalizaciju studijskih programa i probleme prostora na fakultetima.

Prosvjed je bio nenajavljen. Rektor Sveučilišta u Ljubljani dr. Stane Pejovnik izjavio je za Slovensku televiziju da dio zahtjeva prosvjednika podupire i da se slaže da studij na prvom i drugom stepenu mora biti besplatan i dostupan svima, ali ne i za studij na doktorskom stepenu. 

Pejovnik je istaknuo i sistemske probleme u financiranju visokog obrazovanja u situaciji u kojoj se svake godine na fakultete upisuje sve više mladih iako financiranje obrazovanja na tom stepenu stagnira u odnosu na osnovno i srednje školstvo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije